Kulturkalaset välkomnar kameraövervakning

Kulturkalaset välkomnar polisens beslut att kameraövervaka Götaplatsen och Kungstorget i syfte att förhindra sexuella övergrepp.

ANNONS
|

– Vi tycker att polisens beslut är mycket bra och inte bara att man kameraövervakar utan också beslutet att finnas på plats med förundersökningsledare som kan utreda direkt om någonting händer. Vi vill att alla som kommer till Göteborgs Kulturkalas ska ha det så roligt och trevligt som de bara kan och att man ska komma hit och känna sig trygg, sägerFredrik Beckman som är pressansvarig på Göteborg & Co för Kulturkalaset.

Läs också: Kameror ska stoppa sexuella övergrepp på Kulturkalaset

Vad tänker du om att det har blivit så mycket fokus på trygghet och sexuella ofredanden inför årets Kulturkalas?

ANNONS

– Det är jättebra att det förs en diskussion om de här frågorna och det är viktigt att skapa åtgärder innan saker sker. Vi har inte fått några anmälningar tidigare, men det är viktigt att ta frågan på allvar. Det räcker inte med normdiskussioner, vi måste göra precis allt vi kan.

Vad gör ni mer?

– I går deltog 70 personer från oss i den utbildningsdag med Social resursförvaltning som de har satt ihop. Det var allt från platschefer till ansvariga för volontärer. Det gav konkreta verktyg för att bemöta personer som råkar ut för sexuella trakasserier, exempelvis vilka frågor man ska ställa.

Tidigare pratade ni om att införa trygga zoner för tjejer längst fram vid scenerna, något som ni sedan backade från. Var står ni nu?

– Vi har hela tiden pratat om särskilda zoner vid de två största scenerna som en sista utväg. Det som kan komma att bli aktuellt är att med staket skapa mindre zoner i publikmassan. Då blir det betydligt lättare att ha översikt och skapa trygghet om det skulle behövas. Men vi kommer inte att separera publiken efter kön.

ANNONS
ANNONS