Yttrandefriheten hotas i Israel-Palestina-konflikten

För en vecka sedan bombade israelisk militär en byggnad i Gaza som hyser minst 13 medieorganisationer. Palestinier måste ha rätt att uttrycka sin mening, skriver Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det brukar låta som en klyscha när någon säger att krigets första offer alltid är sanningen, likväl förblir det ett faktum att stridande parter allt för ofta betraktar journalister och medieföretag som måltavlor.De uppblossande striderna mellan Israel och Palestina är inget undantag. För en vecka sedan bombade israelisk militär medvetet en byggnad i Gaza som hyser minst 13 medieorganisationer.

Någon kanske tänker att det var ett misstag. Att granaterna råkade träffa just den byggnaden. Men tyvärr. Israel hade till och med varnat medieföretagen innan bombningarna. Därför kom inga journalister till skada den här gången. Däremot förstördes datorer, arkiv, kontor och arbetsmaterial. Bland dem som protesterat mot attacken märks brittiska National Union of Journalists, liksom en rad journalistförbund och yttrandefrihetsorganisationer över hela världen.

ANNONS

På samma sätt har israeliska säkerhetsstyrkor medvetet slagit till mot journalister som bevakat den senaste tidens demonstrationer och protester mot förflyttningen av palestinsk befolkning från delar av Östra Jerusalem. Minst 24 palestinska journalister har utsatts för sådana attacker och minst 19 har skadats. Även journalister från andra länder har blivit utsatta.

Att förstöra mediernas kontor och attackera enskilda journalister är grava övergrepp mot press- och yttrandefriheten.

LÄS MER:Sverige har inte gjort allt de kan för att få Dawit Isaak fri

Samtidigt, påpekar PEN International, har de stora sociala medieföretagen ensidigt plockat bort inlägg och användare som argumenterat för den palestinska saken på deras plattformar. Inget av detta är förstås rimligt. Att förstöra mediernas kontor och attackera enskilda journalister är grava övergrepp mot press- och yttrandefriheten.

Israel måste omedelbart upphöra med detta, på samma sätt som den palestinska sidan måste respektera att journalister som arbetar i ett konfliktområde är där för att skildra vad som händer, inte ta ställning för endera sidan.

Och de stora sociala medieplattformarna måste inse att de, som stora, mäktiga arenor för offentligt samtal har ett ansvar för yttrandefriheten. Hot och uppmaningar till våld är en sak. Där går det att förstå att Facebook, Twitter och de andra aktivt plockar bort enstaka inlägg. Men här handlar det om politiska ställningstaganden i en konflikt.

Palestinier måste ha rätt att uttrycka sin mening.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS