Ella Purnell gör rösten till Jinx i populära ”Arcane” som finns att se på Netflix.
Ella Purnell gör rösten till Jinx i populära ”Arcane” som finns att se på Netflix. Bild: Courtesy of Netflix

Jimmy Håkansson: Varför skriver ingen om årets bästa tv-serie?

Den animerade tv-serien ”Arcane” är en av årets bästa och mest sedda. Ändå recenseras den ingenstans och omskrivs bara på sportsajter. Jimmy Håkansson skriver om ignoransen mot animerade serier baserade på datorspel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Årets bästa animerade tv-serie heter “Arcane”. Det är en inspirerad steampunkhistoria som utspelar sig i ett dystopiskt klassamhälle, i en stad som bokstavligen är delad i ett övre och lägre skikt. Men det är inte den övertydligheten som gör “Arcane” till en av årets mest intressanta serier. Det är karaktärerna. Framför allt dynamiken mellan systrarna Vi och Powder vars relation hinner ta flera vändningar inom loppet av seriens nio avsnitt.

“Arcane” briljerar i både estetik och berättande på ett sätt som få andra animerade verk varit i närheten av sedan Phil Lord och Christopher Millers ”Spider-Man: Into the Spider-verse”. Och jag är inte ensam om att tycka det. I november månad var ”Arcane” den mest streamade serien i USA. Och på film- och tv-sajten IMDB där användarna sätter betygen hamnar den på 15:e plats bland de högst rankade tv-serierna någonsin.

ANNONS

Trots det har det varit märkligt tyst om serien på kultursidor och bland tv-kritiker. Hur kommer det sig? På betygsaggregationssajten Kritiker.se går det att läsa att ”Arcane” bara har recenserats av en svensk publikation: hemsidan Russin.nu. Och den enda intervjun som har gjorts i Sverige med seriens showrunner hittar jag på Expressens sportsida.

LÄS MER:Recension: ”The Matrix resurrections” i regi av Lana Wachowski

Om du någonsin sett en film eller tv-serie märkt med en ”baserad på det framgångsrika tv-spelet”-etikett så vet du att det sällan är en kvalitetsgarant

Igen: Hur kommer det sig? Svaret finns mitt framför näsan på mig. “Arcane” är nämligen baserad på datorspelet “League of Legends”. Att det är mest känt inom esportskretsar är gissningsvis anledningen till Expressens oerhört långsökta koppling till sport.

Om du någonsin sett en film eller tv-serie märkt med en ”baserad på det framgångsrika tv-spelet”-etikett så vet du att det sällan är en kvalitetsgarant. Filmer som ”Resident Evil”, ”Street fighter”, och ”Super Mario Bros” har gett genren ett välförtjänt uselt rykte. "Arcane" är inte bara undantaget som bekräftar regeln, det är anomalin som trotsar naturlagarna.

Att serien har blivit förbisedd av kultursidor och bland tyckare har såklart att göra med deras förutfattade meningar. De är inte beredda att ge den här popkulturella avarten en chans. Jag misstänker att det hade sett annorlunda ut om ”Arcane” var en tv-serie inspirerad av en kinesisk folksaga, ett färgglatt duschdraperi eller en fräck limerick. Ja, vad som helst, egentligen – bara inte ett datorspel.

ANNONS

LÄS MER:Vi behöver inte mer Blade Runner

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS