13-årige Willis Gibson blev i slutet av december blev den första spelaren att officiellt "slå" den ursprungliga Nintendo-versionen av spelet Tetris.
13-årige Willis Gibson blev i slutet av december blev den första spelaren att officiellt "slå" den ursprungliga Nintendo-versionen av spelet Tetris. Bild: Willis Gibson via AP

Agri Ismaïl: Tetris var omöjligt att erövra — tills nu

Länge trodde man att det inte gick att besegra Tetris på Nintendos första spelkonsol. 13-åriga Willis Gibson ändrade på allt när han tog sig upp till nivå 157. Agri Ismaïl, som klarat nivå 26, skriver om ett genombrott som under hans barndom ansågs ligga utanför människans förmåga.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Äntligen. Efter 34 år har en människa besegrat Tetris på Nintendos första spelkonsol NES. En matematisk omöjlighet som samtidigt — om man följt de senaste två åren av professionellt Tetris-spelande — känns oundviklig. För ja, 13-årige Willis “blue scuti” Gibson har åstadkommit något som under hela min barndom ansågs utanför människors spelförmåga. Tekniken han använder som populariserades 2021 har lett till nya möjligheter inom det gamla spelets ramar, vilket fick honom att komma upp till rekordnivån 157.

När jag spelade Tetris som mest under 90-talet (har nått nivå 26 på NES, vilket är tillräckligt bra för att veta hur bra världsmästarna faktiskt är) trodde vi att nivå 29 var spelets naturliga slut. Eftersom varje nivå innebär att klossarna i Tetris faller allt snabbare, var det så gott som en matematisk säkerhet att nivå 29, när man inte längre hinner få en kloss till banans yttersta kant, var slutpunkten. Målet på den tiden var att nå spelets maxpoäng (999,999) innan nivå 29 gjorde det omöjligt att spela vidare. Första gången någon med säkerhet lyckades med detta var år 2009 (för att dokumentera ett världsrekord krävs nämligen teknologin att streama video, vilket utanför officiella turneringar och andra events var sällsynt innan 00-talet).

ANNONS

Hyper-tapping är extremt svårt att bemästra och blott en handfull Tetris-spelare lyckades med de 14 knapptryck per sekund som tekniken möjliggör.

I några år var Tetris besegrat. Någon hade lyckats nå det vi alla trodde var det sista som gick att uppnå. Tills en legendarisk spelare vid namn Thor Aackerlund nådde nivå 30. Metoden han använde kallas för “hyper-tapping”, och går ut på att väldigt väldigt snabbt vibrera ens fingrar över Nintendo-kontrollens knappar.

Trots att det omöjliga nu plötsligt var möjligt dröjde det sju år innan någon slog Aackerlunds rekord. Hyper-tapping är extremt svårt att bemästra och blott en handfull Tetris-spelare lyckades med de 14 knapptryck per sekund som tekniken möjliggör. Det som hände i slutet av 2020 ledde dock till en revolution inom spelet: en ny spelmetod som kallas för “rolling” började användas av spelaren Christopher "CheeZ" Martinez, och professionella Tetris-spelare kunde då regelbundet nå nivå 140. Rolling går ut på att man trummar fingrarna under spelkontrollen och på så sätt når upp till hela 20 knapptryck per sekund. När en Tetris-optimerad AI-bot sedan fick spelet — som aldrig var tänkt att spelas på den nivå den nu görs — att krascha på motsvarande nivå 155 på NES-versionen, började man analysera vad som orsakat kraschen. Att nå en verklig “kill screen” (en skärm då en bugg i programmet gör det omöjligt att spela vidare) kändes nu som en potentiell verklighet för folk att uppnå. Rolling visade sig ändra Tetrisspelandet för all framtid, likt Fosbury-floppen, Richard Fosburys höjdhoppsteknik som ledde till hans OS-guld 1968 och tidigare otänkbara världsrekord inom sporten. Rolling gjorde det omöjliga möjligt.

ANNONS

Och nu har det hänt: någon lyckades ta sig förbi de ökända nästan becksvarta nivåerna 146 och 148 och spelade fram till en punkt då spelet inte längre kan fortsätta. Det finns inte längre några världar att erövra inom spelet från 1989.

Tills den dag det gör det.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:13-årige Willis kan vara den första som ”slagit” Tetris

LÄS MER:Spelen som spelade roll: Agri Ismaïl om ”Tetris”

LÄS MER:Loves unika arkadspel spelas av Kanye West

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS