Eva-Lotta Hultén: Tanken på ännu en sommar utan regn är fasansfull

Det kan dra ihop sig till en varm, torr sommar. Och är du en person som inte oroar sig för det så är det dags att börja nu. Det skriver Eva-Lotta Hultén som inte kan sluta tänka på skogsbränderna sommaren 2018.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Är jag neurotisk eller förståndig? Väldigt mycket av mina tankar kretsar kring vatten just nu. Jag väntar på regn och funderar över hur jag ska kunna bunkra mer av det i min trädgård (vattentunnor, dammar, tank i källaren?). Försöker låta bli att kolla väderprognosen och oroa mig över att det fortfarande inte finns någon nederbörd alls i tiodygnsprognosen. Tvingar familjen att spara allt disk- och sköljvatten i en hink att hälla i rabatter och på fruktträd. App, app, app, inte låta vatten gå till spillo i väntan på varmvatten! Häll i en vattenkanna så jag kan förse fåren med det.

ANNONS

Minns ni sommaren 2018? Det var då jag, som så många andra, en morgon vaknade till lukten av brandrök. Vi var i Jämtland och vinden drog åt vårt håll med rök, och kanske gnistor. Just den branden kom som väl var snabbt under kontroll men det var torrt överallt och inte lika roligt att gå och lägga sig om kvällarna efter det. Det brann redan okontrollerat på många platser och brandrisken var stor över hela landet. Helikoptrar för eldbekämpning hade skickats från andra delar av Europa. Brandmän från Polen hälsades med jubel och flaggor längs vägarna.

På väg hem till Västkusten, bara någon mil innan vi kommit fram, passerade vi en brand alldeles intill vägen och en stor skräck grep mig. Vad händer om det börjar brinna på ön där jag bor? Vi har träd ända fram till tomten och mycket som kan börja brinna.

Vad händer om de italienska vattenbombplanen inte hinner komma till oss i år för att de har fullt upp hemma hos sig själva, eller i Spanien?

Det kan bli en sommar som den 2018. Så har jag tänkt varje år sedan dess men nu är risken enligt meteorologer och forskare mer påtaglig än tidigare. Om du annars är en totalt oneurotisk person så är det dags att börja oroa sig nu. De stora vädersystem som styr väderhändelser globalt tyder på en varm och torr sommar på norra halvklotet. Redan brinner stora skogsområden i Kanada. Tusentals människor i Nova Scotia har evakuerats. I Extremadura i västra Spanien härjar också en okontrollerad brand, på över 3500 hektar. Och sommaren har knappt börjat. Vad händer om de italienska vattenbombplanen inte hinner komma till oss i år för att de har fullt upp hemma hos sig själva, eller i Spanien?

ANNONS

Många av Sveriges olika sorters naturliga skogar är anpassade för att klara bränder och ofta ger eld ökad biologisk mångfald. Men med torrare marker och monokulturer av planterad gran ökar risken för megabränder som inte lämnar några levande träd och knappt någon annan växtlighet kvar.

Granen ja. Vi har envisats med att plantera den på marker där den egentligen inte trivs eftersom det passar massaindustrin. Torkstressade granar är mums för granbarkborrar. Blir det en torr sommar kan vi om ett år eller två få det som i Tyskland där hela spökskogar breder ut sig: hektar efter hektar med stående, döda träd.

Nu måste vi tänka om. Börja om. Göra naturen till natur igen, i stället för skogsindustri

Förr tyckte vi att vi hade för mycket vatten och dikade för mer jordbruksmark och mer produktiva skogar. Det revs för att få luft och ljus, för att parafrasera Strindberg som skrev om hur det gamla Stockholm revs och hyllade omvandling och nytänkande. Vi rev för mer effektiv natur och odlingsmark. Nu måste vi tänka om. Börja om. Göra naturen till natur igen, i stället för skogsindustri. Få fram vår mat mer i samklang med jord, växter och djur i stället för industriellt.

Under tiden som allt förändras får vi glädjas åt allt vatten vi ändå har. Men lära oss hushålla med det. Det räcker inte att hålla tummarna för att det inte blir ett nytt 2018. Vi måste lära oss avstå från privata pooler som tömmer våra vattenreservoarer för att vi är för lata att cykla till närmsta sjö eller havsvik för att bada där. Återställa våtmarker som blir till naturliga brandbarriärer i naturen (och har man inga att återställa så kan man heja på dem som har, eller kämpar för dem). Göra dammar till grodorna i våra trädgårdar. Ställa ut ett fat med vatten och några stenar till alla små varelser som också längtar efter vatten och som ger oss så mycket tillbaka: fjärilarna, bina, humlorna, fåglarna.

ANNONS

Nu måste vi börja samarbeta, allihop. Det gäller människan också.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Tomaternas skrik väcker nödvändiga frågor

LÄS MER:Skoltyckare förstår inte vad lågaffektivt bemötande är

LÄS MER:Skoltyckare förstår inte vad lågaffektivt bemötande är

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS