Systematiken bakom dessa publiceringar är problematiska dels för Kristdemokraterna, men allra mest för Sveriges Radio, skriver GP:s Emanuel Karlsten.
Systematiken bakom dessa publiceringar är problematiska dels för Kristdemokraterna, men allra mest för Sveriges Radio, skriver GP:s Emanuel Karlsten. Bild: Stefan Jerrevång/TT

SR:s felöversättning är årets största medieskandal

Det problematiska i att SR översatte ”islamister” till ”muslimer” är med vilken systematik det skett. Det visar på en redaktion som inte har koll på sina egna processer, skriver GP:s Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Tre av Sveriges Radios redaktioner har i minst en vecka publicerat uppgifter om att Ebba Busch önskade att muslimer skulle skadas under påsk-upploppen. Det är årets största medieskandal och det ställer en rad frågor om Ekots redaktionella kontroll.

Skandalen grundar sig i en annan skandal: Att Kristdemokraternas partiledare i ett förberett utspel i Sveriges Radios Lördagsintervju undrade varför det i stället för hundra skadade poliser inte förekom 100 skadade islamister. Men i Sveriges Radios arabiska, somaliska och kurdiska redaktion översattes “islamister” till “muslimer”. Islamist är ursprungligen ett ord på någon som vill göra politik av islam (inte olikt att göra politik av kristendom), men har i modern tid blivit ett vedertaget begrepp över de som önskar ett fundamentalistiskt och religiöst styrt samhälle. Även om båda uttalandena vore extrema, är det väsensskilt att undra varför det inte finns fler skadade muslimer i allmänhet, eller skadade, våldsbejakande extremister.

ANNONS

Det problematiska här är inte heller att det blivit fel. Det problematiska är med vilken systematik det skett. Inte bara handlar om det om tre olika språk, det handlar också om upprepade tillfällen. På arabiska återges det felaktiga ordet “muslimer” dels i radioinslaget, dels i artikeltexten, dels i en redaktionell Facebookstatus. På somaliska återkommer samma översättning i radioinslaget, men i artikeltexten är “skadade” muslimer dessutom utbytt mot “dödade” muslimer. Dessa saker avslöjades av DN, respektive Doku. Sveriges Radios egen genomgång visade senare att översättningsfelet även skett på kurdiska.

Det visar på en redaktion som inte har koll på sina egna processer, som tycks vara offer för redaktionsmedlemmars agenda eller avsaknad av kompetens.

Systematiken bakom dessa publiceringar är problematiska dels för Kristdemokraterna, men allra mest för Sveriges Radio. Det visar på en redaktion som inte har koll på sina egna processer, som tycks vara offer för redaktionsmedlemmars agenda eller avsaknad av kompetens. Men ytterst är problemet ett icke-fungerande utgivarskap. Språkredaktionerna ligger under Radio Sweden som i sig är underställt Ekot. Ekots ansvariga utgivare, Klas Wolf-Watz, var i blåsväder så sent som förra sommaren när det avslöjades att en medarbetare påbörjat en relation med en islamist hen tidigare publicerat intervjuer med. Saken försökte då ursäktas med att det var ett personalärende och publiceringarnas integritet aldrig varit hotade. Så kanske det var – då. Men nu?

ANNONS

Det är uppenbart att Sveriges Radios nyhetsredaktion har problem och det är särskilt allvarligt att så illvilliga och systematiskt felaktiga tolkningar sker mitt i en valrörelse.

Att KD nu vill kalla SR till möte kan låta självklart, men är också problematiskt: Fria redaktioner ska inte hunsas av politiker. Men Sveriges Radios problem är växande och svårlöst: Det handlar inte om en rättelse, utan att med transparens förklara hur det gick till. Och framför allt ta ansvar för att årets största medieskandal aldrig händer igen.

LÄS MER:KD kräver möte med SR – ändrade Buschs citat

LÄS MER:SR om felpubliceringen om Busch och "skadade muslimer”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS