De senaste dagarna har jag tillbringat i sällskap med privilegierade vita människor med för mycket pengar och för lite vett. Nej, jag talar inte om Ruben Östlunds senaste film, utan om den nya säsongen av ”White lotus”. HBO-serien som utspelar sig på ett exklusivt hotell på en exotisk semesterort vars svindyra lyxsviter befolkas av gräddan av gräddan.
I den andra säsongen byter vi skådeplats från Hawaii till Sicilien och nästan alla gäster har ersatts med nya. Bland nytillskotten utmärker sig två heterosexuella par som trots att de inte har något gemensamt fått för sig att tillbringa semestern tillsammans. På många sätt representerar de varsin ände av ”den polariserade samtiden”. Det ena paret är intellektuellt och trist medan det andra är korkat och konservativt.
När de sitter på hotellets uteservering med varsin drink och med utsikt över Medelhavet säger Harper, kvinnan i det snorkiga pk-paret, att hon glömt sina sömntabletter och undrar om hon kan låna av någon annan. Sömntabletter? Det är inget som det konservativa paret använder.
Harper förklarar att hon har svårt att sova på grund av jobbstressen och allt annat som händer i världen. Kärnfamiljskvinnan lutar sig fram och frågar vad det är som händer i världen. Att världen går under, svarar Harper. Klimatet!
Det dumlyckliga paret har slutat att följa nyheterna, som de avfärdar som en postapokalyptisk såpopera.
Men det är hon ensam om att tro. Det dumlyckliga paret har slutat att följa nyheterna, som de avfärdar som en postapokalyptisk såpopera. Men de är ändå medvetna, intygar de. De donerar pengar till välgörenhet och röstar faktiskt. De är helt säkra på att de förmodligen röstade nu senast.
Medan nyrika Harper fasar över sin klimatpåverkan reser David Batra världen runt i SVT-satsningen ”Hårt väder” på jakt efter just det. Programidén bygger på att komikern besöker planetens kallaste, hetaste, blötaste och blåsigaste platser (Göteborg?) för att se hur levnadsstandarden har påverkats i de områden som drabbats hårdast av klimatrelaterade naturkatastrofer.
Med fullt utvecklad klimatnoja konstaterar David Batra att när hans dotter nått hans ålder kommer värmeböljorna vara längre, skyfallen hårdare och stormarna våldsammare. För att överleva måste vi både bromsa utvecklingen och lära oss att leva i en tillvaro med extremväder, säger han.
Samtidigt som Batra jagar väder gör vår nya regering allt i sin makt för att försäkra oss om att allt snack om klimatkrisen är överdrivet. Miljödepartementet läggs ner och ersätts med en klimat- och miljöminister vars främsta syfte tycks vara att agera mänsklig sköld mellan press och regering.
Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, sa nyligen att vi måste minska utsläppen omgående om vi vill rädda Grönlandsisen. Om den smälter kommer havsnivån höjas med sju meter. Visst. Det kommer ta en cirka 500 år, men vi närmar oss punkten då utvecklingen inte längre går att hindra.
Som svar på detta väljer regeringen att minimera reduktionsplikten, vilket på sikt kan öka landets utsläpp med tio procent. Strategin är bokstavligen att gasa oss ur krisen. Att klimatkrisen får mer uppmärksamhet på tv är en klen tröst när den saknas på den politiska agendan.
Oroa dig inte, bedyrar miljöminister Romina Pourmokhtari. De gör nämligen smååtgärder, förbättringar rent av. Det löser sig, säger hon med samma övertygelse som den nyhetsstrejkande kvinnan i ”White lotus”. Sitt ner i båten. Ja, just den båten med hål i och som är på väg mot ett isberg. Men det är lugnt. Isberget kommer hinna smälta innan vi kör in i det.
Läs mer i GP Kultur:
LÄS MER:Nytt på tv – vecka 44
LÄS MER:Recension: “The white lotus” säsong 2 – HBO Max
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.