Ingen vill längre synas med den våldtäktsanklagade komikern Russell Brand, förutom en skara mycket kända män.
Ingen vill längre synas med den våldtäktsanklagade komikern Russell Brand, förutom en skara mycket kända män. Bild: James Manning

Jonathan Bengtsson: Russell Brand har förstört det fina med mansrörelsen

Russell Brand har anklagats för våldtäkt och sexuella övergrepp av fyra kvinnor: såklart rider mansrörelsens främsta ansikten ut till hans försvar. Jonathan Bengtsson blir trött av Jordan B Peterson, Elon Musk och Alex Jones – de förstör ju något fint.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag tyckte mycket om Russell Brand som liten. Han var skönlockig och kvick. Han hade ett ovanligt stort, välformat huvud. Han kunde vara både rå och sexuell. Du visste aldrig vad den gode britten skulle göra härnäst. Nu, femton år senare, känns allt med Russell Brands livshistoria förutsägbart.

Människor över hela världen skulle börja älska honom, och sedan förlora intresset. Brand skulle gå från att vara komiker till att bli skådespelare, till att bli bortglömd. Han skulle sedan återuppstå som en lärd sanningssägare på Youtube. Han skulle till sist också anklagas för flera fall av våldtäkt och sexuella övergrepp, av fyra olika kvinnor. Något som redogörs för i Channel 4-dokumentären "In plain sight", som kom förra veckan.

ANNONS

Påståendena är följande: Brand reste ett privat kejsardöme under flera år och gjorde vad han ville. Han erbjöd sin kvinnliga assistent till cirkuspedofilen Jimmy Savile. Han överföll, som trettioettåring, sin sexton år gamla flickvän.

Låt oss kort bara stanna vid denna ålder: sexton år. När jag var sexton lyssnade jag på tranceversioner av "Du gamla du fria" och pissade i bastun efter idrotten. En kulen novemberdag onanerade jag elva gånger på sju timmar. Att vara sexton år gammal är att vara mycket ung.

Brand förnekar alla anklagelser. Han kallar dokumentären en "koordinerad attack" av media. Samtidigt försvinner hans karriär nu ner i en aktiv vulkan. Ingen vill längre befatta sig med honom. Förutom, intressant nog, en samling mycket kända debattörer.

Först och främst har bensinhjärnan Tucker Carlson uttryckt sitt stöd för Brand. En nyhetsman som en gång gick ut i nationell TV och förbannade godismärket M&M, för att deras nya figurer inte var attraktiva nog. Han beskrev bland annat en av chokladknapparna som "gravt överviktig".

Rymdbaronen Elon Musk, mannen som la ut en bild på Bill Gates med texten "Om du vill förlora ditt stånd", har också försvarat komikern: "I support Russell Brand", skriver han på X, tidigare Twitter.

ANNONS

Jag förstod varför dessa män existerade. Kanske fyllde de ett viktigt syfte. Men i dag framstår de bara som mjuka i huvudet.

Näst på tur att uttrycka sin misstro för anklagelserna mot Brand var Jordan B Peterson. En egensinnig man. Han äter endast kött, som han medtar i en liten plastficka när han skall föreläsa. En gång fick han läggas in på sjukhus efter att ha druckit ett glas äppelcider. Han har lanserat idén om att kvinnor skall tvingas bli tillsammans med män, för samhällsnyttans skull. Till sist har också Alex Jones uttryckt sympati. Vad ska vi säga om detta internationella apdjur? Att tillägga något är svårt.

Men en fråga bör vi alla hur som helst ställa oss: vad är det för människor som försvarar Brand? Vad har hänt med dessa manliga förebilder? En gång kunde jag lyssna på Jordan B Peterson och tänka: jag förstår vad människor tycker om. Han är strategisk och skarp. En gång kunde jag betrakta Elon Musk och tänka: en besynnerlig, men intressant herre. En gång var Tucker Carlson en kryddig man på Fox News. Jag skrattade med honom ibland. Jag förstod varför dessa män existerade. Kanske fyllde de ett viktigt syfte. Men i dag framstår de bara som mjuka i huvudet.

Ingen borde naturligtvis vidröra Russell Brand nu. Hans varumärke är en plastkasse med brosk och djurspillning. Ändå måste Peterson kliva fram. Ändå måste Elon Musk uttrycka sitt stöd. Dessa män hade potential. De nådde folk som inte längre lyssnade på traditionell media.

ANNONS

I stället blev de slavar under kontroverser och oljud. De vill bara fräsa, de vill bara finnas, de vill bara låta. De måste gå ut och försvara Russell Brand. Jag skulle önska att mansrörelsen var lite mer begåvad än så.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Våldtäktsanklagelser mot Russell Brand – detta har hänt

LÄS MER:Stopp för Russell Brands Youtube-pengar

LÄS MER:Russell Brand polisanmäld – ställer in turné

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS