"Överväg att rösta in en skicklig presstalesperson"

GP:s kulturchef Björn Werner kommenterar de nya tvära kasten inom Svenska Akademien.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det dödläge som Svenska Akademien suttit fast i sen slutet av våren verkade igår äntligen vara på väg att brytas. Svenska dagbladet var först att rapportera om de nya livstecknen. De för tillfället passiva ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark verkade enligt deras rapportering nämligen ha släppt på stoltheten och bestämt sig för att återvända till verksamheten. Äntligen skulle det gå att genomföra inröstandet av fyra nya ledamöter för de stolar som just nu gapar tomma.

LÄS MER:Bra att Sara Danius valde att lämna

Ett oväntat klokt beslut. Så klokt att det naturligtvis var fake news. För även om Kjell Espmark i intervju med Svenska Dagbladet igår ordagrant sa att ”Vi deltar i återuppbyggnaden av Akademien, närmast med våra röster” har de övriga två i dag med olika kraft dementerat just detta. Peter Englund genom sitt instagramkonto historiker_peter_englund och Sara Danius på sin facebooksida (där hennes profil fortfarande pryds av en bild där hon viftar med en flagga som det står YOLO på). Englund kanske möjligen kan tänka sig att återkomma. Danius absolut inte. Om Espmark fortfarande menar det han sa igår återstår att se. Vem vet. Kanske kommer hans dementi på Snapchat.

ANNONS

LÄS MER:Sara Danius ser inte sitt eget ansvar

Akademien har gått från ett ovärdigt dödläge, som åtminstone var stillsamt, till nya dödsryckningar. Pinsamt? Ja. Det finns inget annat ord för det.

Kanske når de tre en dag det ansvarsfulla beslut som Espmark ändå frestade oss med under torsdagen. I så fall bör Akademien, förutom den skickliga jurist man redan sagt sig vilja bjuda in till De Aderton, nog allvarligt överväga att rösta in en minst lika skicklig presstalesperson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS