Sanna Samuelsson: Nya kulturministern är en stabil byråkrat

Valet av Jeanette Gustafsdotter som kulturminister är överraskande, men kommer uppskattas av medierna. Men hon är ingen Lawen Redar som läser skönlitteratur i plenisalen, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Nya kulturministern: "Det är allvar nu"

Att lyssna på Magdalena Anderssons anförande i riksdagen var som att höra en uppräkning av alla floskler som hör till samtidens politiska landskap. Danska hårda tag, krav på integration, det ska löna sig att arbeta, och så vidare. Men så kom vi sent omsider till kulturen – äntligen, tänkte jag – och så var det som att jag blinkade, och hon gick vidare. Orden halkade runt i mina öron utan att få fäste. Stöd till kultur, mångfald inom medier, den snabba tekniska utvecklingen. Och så var det minoritetsspråken.

Det blev extra tydligt efter att ha lyssnat på inspelningar av anföranden av kulturminister-tippade Lawen Redar, som är tredje vice ordförande i kulturutskottet och som varit namnet på allas läppar de senaste dagarna. Det engagemang som hon utstrålar där är rörande. Hon talar sig varm om Giacometti på Moderna museet, om Vilhelm Moberg och hur utvandrarsviten kan läsas om av unga vars föräldrar flytt till Sverige. Hon inledde ett anförande förra året genom att läsa ett långt utdrag ur Evin Ahmads roman ” En dag ska jag bygga ett slott av pengar” för att illustrera svårigheten för människor från arbetarklassen att ta sig in i kultursektorn.

ANNONS

Men det blev Jeanette Gustafsdotter som utsågs till kulturminister. Hon är inte riksdagsledamot, utan kommer senast från branschorganisationerna Tidningsutgivarna och Sveriges museer. Hon är gammal journalist och har tidigare suttit i Sveriges radios styrelse. Ett tydligt ställningstagande från Magdalena Andersson för medie- och yttrandefrihetsfrågor, som också är en del av kulturområdet. Även ett smart val för att få positiv mottagande i medierna, kan man föreställa sig. Gustafsdotter har exempelvis varit engagerad i kampen för frigivandet av Dawit Isaak.

Andersson har alltså utsett en senior framgångsrik kulturbyråkrat till ny kulturminister, som säkert vet hur en slipsten, och en förhandling, ska dras.

LÄS MER:Sveriges nya regering – hela listan

Gustafsdotter har även precis varit med och tagit fram Sveriges museers rapport ”Museer under press” 2020, som visar på ett svårt ekonomiskt läge för många av Sveriges museer, både på grund av pandemin och urholkade ekonomiska anslag, vilket är ett viktigt område, om än inte så ”coolt”.

Hon blir alltså ny kulturminister och har inte ansvar för idrottsfrågorna, som Amanda Lind hade. Detta är glädjande. Områdena idrott och kultur är så olika att det alltid har känts lite nonchalant mot antingen det ena eller andra. Idrotten hamnar nu hos Anders Ygeman på integrationsområdet, vilket är en minst sagt intressant kombination.

I sitt första tal som kulturminister på pressträffen beskrev Gustafsdotter stora utmaningar för det fria ordet i Sverige och i världen och betonade vikten av att värna public service och oberoende medier – över hela landet. Hon påpekade att kulturen ska vara för alla och fri från politisk styrning. Och att hon själv kommer direkt från att jobba i kulturbranschen, vilket förstås är en fördel, med tanke på alla de svåra praktiska problem som kulturbranschen fortfarande dras med under denna ledsamma pågående pandemi.

ANNONS

Andersson har utsett en senior framgångsrik kulturbyråkrat till ny kulturminister, som säkert vet hur en slipsten, eller en förhandling, ska dras. Men det blir nog inte mycket spännande skönlitteratur som citeras från kulturministern under det kommande året.

LÄS MER:Långsam återhämtning för museerna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS