Användarna på Reddit rasar mot att ägarna försöker sälja eller begränsa det innehåll de själva varit med om att skapa. Emanuel Karlsten ser händelsen
Användarna på Reddit rasar mot att ägarna försöker sälja eller begränsa det innehåll de själva varit med om att skapa. Emanuel Karlsten ser händelsen Bild: Matt Slocum

Emanuel Karlsten: Med Reddit ser vi slutet på det öppna internet

Diskussionsforumet Reddit är världens största internetforum. Nu rasar användarna mot att ägarna försöker sälja information till AI och begränsa det innehåll som de själva varit med om att skapa helt gratis. Internet har nu gått in i en ny fas, skriver GP:s Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Användarna på Reddit, världens största internetforum, rasar. De försöker stänga ned innehållet för allmänheten för att protestera mot hur det begränsas eller säljs ut. Det kan tyckas obetydligt, men sätter fingret på två av internets största rörelser just nu: Jakten på en position mot AI-utvecklingen, och den allt mer desperata jakten på en hållbar, digital affärsmodell.

Reddit är på ett sätt ganska likt Wikipedia: Infrastrukturen sköts av en externt finansierad part, men själva innehållet skapas och modereras av användarna själva. I Wikipedias fall ägs ramverket av en gåvofinansierad stiftelse, men i Reddits fall är det en strikt kommersiell, mestadels annonsfinansierad affär med rykten om snar börsintroduktion.

ANNONS

De senaste åren har flera av världens stora annonsfinansierade sajter fått allt större ekonomiska problem. Facebook, Tiktok, Linkedin och Twitter har alla sagt upp personal eller börjat införa betaltjänster för att täcka upp för förlorade annonsintäkter. Så även Reddit.

Men i takt med att AI-utvecklingen exploderat har företaget bakom Reddit insett att de sitter på guld.

Reddit består av tusentals diskussionsforum. En del med trams, roliga bilder och tips på länkar till innehåll. Andra med politiska diskussioner, nyhetstips och teknikinfo på alla nivåer. På många sätt är forumet ett nav för allmän diskussion och nivån på diskussionen är förvånansvärt hög tack vare anonyma, frivilliga moderatorer som får ett slags ägandeskap över forumen och därmed också gratis arbetar för att upprätthålla dess kvalitet.

Men i april meddelade alltså Reddit att de skulle börja ta betalt för funktioner som tidigare varit gratis. Det handlar framför allt om hur deras sajt tillgängliggjorts för andra. Via API:er har vem som helst gratis kunnat bygga appar på Reddits innehåll. En populär funktion som ligger i linje med Reddits idé om att användare förbättrar sajten.

Men i takt med att AI-utvecklingen exploderat har företaget bakom Reddit insett att de sitter på guld. Deras forum innehåller miljarder datapunkter på mänsklig interaktion, perfekt för AI-modeller som vill träna på att imitera mänsklighetens språk, eller sociala interaktioner. Reddit meddelar därför att de kommer börja ta betalt av företag som använder deras API:er i kommersiellt syfte. Vilket fick Reddits användare att slå bakut.

ANNONS

Varför ska deras appar plötsligt försvinna? Det är ju användarna som gett sina timmar gratis för att antingen skapa innehåll, eller administrera det åt företaget. Hur mycket mer än gratis arbete kan de ge? Därför stänger tusentals moderatorer nu ner de öar av Reddits diskussionsforum de själva administrerar. Som en protest, som ett desperat försök att revoltera mot den kung som de inte tycker har bestämmanderätt över en värld de skapat.

Allt fler gör just som Reddit: bygger murar kring sina sajter, för att externa parter ska betala sig in i gemenskapen. Eller för all del: Hålla AI utanför.

Och det är lätt att ge båda sidor rätt. Framför allt är det ett tydligt exempel på hur internet gått in i en ny fas. Alla stora sociala mediesajter har det senaste året infört premiumprodukter. Facebook har lanserat en plustjänst, som mot betalning möjliggör chattsupport med levande personer(!). Twitter ger en “verifieringssymbol” till personer som öppnar plånboken och allt fler gör just som Reddit: bygger murar kring sina sajter, för att externa parter ska betala sig in i gemenskapen. Eller för all del: Hålla AI utanför.

Hotet kommer alltså från två håll. Pandemin lärde nätjättar att de inte kan vila för tungt på ett enda intäktsben och den senaste tidens AI-utveckling har gjort tydligt att vi dels kommer ha nya förväntningar på kommunikation, men att AI-modellerna behöver träna på ett lagligt, licensierat innehåll. I jakten på fler intäktskällor, finns här alltså både ett hot och en möjlighet. Tidningar, forum och musiktjänster står nu inför möjligheten att förhandla med AI-företag om att sälja tillgången sitt innehåll och hjälpa AI-tjänster bli smartare. Vilket möjligtvis kan leda till vinst på kort sikt, men det kan också innebära att sajterna blir obsoleta i ett längre perspektiv.

ANNONS

Allt detta bidrar till en slags existentiell förvirring. De nätjättar som länge varit ohotade, behöver nu välja väg. Det ser ut att bli en väg som leder mot slutet för ett öppet internet. Vilket i sig kan vara en naturlig evolution för den digitala värld som nu revolutioneras av AI.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kommer AI att leda till mänsklighetens undergång?

LÄS MER:Jesus älskar hbtq – men det gör inte pingstkyrkan och Livets ord

LÄS MER:Tiktok samlar data – precis som alla appar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS