Låt Anders Wallensten slippa vara #smittskyddsbae

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten har blivit pandemins ofrivillige Mr Darcy. Författaren Johanna Schreiber undrar när det blev okej att objektifiera män.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Anders Tegnell har visserligen fått en ”sno stilen”-artikel i modetidningen Café – men det är biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten som har blivit pandemins ofrivillige Mr. Darcy.

Mannen som varje eftermiddag klockan 14 träder in i våra vardagsrum genererar dagligen tweets från kvinnor som skämtar att de absolut inte vill distansera sig socialt från Wallensten. Det skärmdumpas bilder av honom av honom som läggs ut i sociala medier under hashtaggar som #sexist eller #pandemibae. Den brittiska vetenskapsjournalisten Tom Chivers twittrade till sina 42 000 följare att ”Den verkliga folkhälsorisken är att råka skära sig på hans kindben”.

Svensk Damtidning, där jag själv var reporter för ett par år sedan, har självklart hakat på. Bland inredningsreportage från danska slottet Amalienborg och bilder av kronprinsfamiljens nya hund finns nu även ett personporträtt med rubriken: ”Anders Wallenstens privata liv – är ensamstående pappa till tre barn”. Hur mysigt att biträdande statsepidemiologen inte bara är stilig och kompetent, utan att han dessutom kommer från en anrik läkarsläkt och bor i ”den välbemedlade Stockholmsförorten Täby”. Och förresten, tjejer, går det att läsa mellan raderna: Han är singel!

ANNONS

Att Svensk Dam skriver om Wallensten med lätt hand känns rimligt. Frågan är om Anders Wallensten var beredd på resultatet när han ställde upp på en intervju med Sveriges största morgontidning, Dagens Nyheter. Han ”nyser i armvecket snabbt som en pingisspelare”, och ”stryker sig över den skäggstubbiga kinden”. Jag kommer på mig själv med att göra en mental notering av vissa formuleringar: De kan vara användbara när jag ska beskriva en attraktiv man i min nästa roman.

Samtidigt verkar Anders Wallensten själv långt ifrån bekväm i sin nya roll som #smittskyddsbae.

Samtidigt verkar Anders Wallensten själv långt ifrån bekväm i sin nya roll som #smittskyddsbae. DN:s reporter Johar Bendjelloul skriver att den biträdande statsepidemiologen blir ”märkbart obekväm” när han för objektifieringen på tal, men ändå svarar diplomatiskt:

”Alla typer av komplimanger är oftast trevliga” (DN 14/5).

Anders Wallensten lyssnar på Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen under en av Folkhälsomyndighetens dagliga pressträffar.
Anders Wallensten lyssnar på Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen under en av Folkhälsomyndighetens dagliga pressträffar. Bild: Anders Wiklund/TT

Jag har svårt att se att Socialstyrelsens biträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson skulle få samma typ av frågor.

Vurmen för Anders Wallensten sätter fingret på hur spelreglerna för objektifieringen av män och kvinnor plötsligt har skiftat.

Varför känner annars en framstående kulturkvinna, som för övrigt skrev manuset till min 4-åriga dotters favoritfilm, att det är okej att twittra om att han ser ut som om han fått instruktioner om att ”knulla kameran” på bilderna i DN:s reportage?

ANNONS

Jag kan förstå känslan av att vilja skrika ut till hela världen att man tycker att någon är skitsnygg, och att behöva endorfinkicken från lite likes och retweets som trillar in när man sitter ensam på hemmakontoret. Och jag om någon vet vad det innebär att ha så låg impulskontroll att man måste sätta sig på händerna för att inte trycka i väg en tweet.

Men de sociala spelreglerna för hur män och kvinnor ska bete sig, både på internet och i verkliga livet, kan inte vara så väsensskilda.

Efter att kvinnor vrålat sig hesa om hur de tröttnat på att bli bedömda för sina utseenden snarare än sin kompetens, är det rimligt att vi bemöter män som vi själva vill bli bemötta.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS