Lägg inte studietid på den manschauvinistiska freudianska kulturhistorien

Läs vetenskapsjournalisten Charlotta Sjöstedts slutreplik till psykoanalytikern Per Magnus Johansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

LÄS MER:Lägerbildningar har ingen plats i psykiatrin

LÄS MER:Freuds texter ställer fortfarande angelägna frågor

LÄS MER:Oetiskt att undervisa terapeuter i Freuds lära

Per Magnus Johansson verkar mena att det kan vara svårt att avgöra vad som är vetenskap och vad som inte är vetenskap när det gäller psykoterapi. Så är det knappast. Här är några exempel på påståenden från Freud som inte är vetenskap:

Små pojkar är sexuellt attraherade av sina mammor och små flickor av sina pappor. Detta kan senare i livet skapa psykisk sjukdom.

Om ett barns potträning sköts på fel sätt kan personen som vuxen bli tvångsmässig eller tvärtom vårdslös och benägen att ge efter för all sin njutningslystnad.

I mäns drömmar symboliserar ofta halsdukar penisen. De hänger ner och de har även den önskeuppfyllande egenskapen att en man fritt kan välja vilken typ han vill ha, till skillnad mot den verkliga penisen.

ANNONS

Anledningen till att dessa påståenden inte är vetenskap är att Freud inte visar upp några data som stöd för dem. Det ovanstående är exempel på innehåll i kurslitteraturen för dem som läser på Göteborgs universitet och ska bli legitimerade psykoterapeuter med psykodynamisk inriktning. Min bok ”Freuds sista suck” innehåller en kritisk granskning av denna utbildning,

Det är också lätt att avgöra vad som är god forskning när det gäller psykologisk behandling. Det krävs strikta tillvägagångssätt, stora patientmaterial och avancerade statistiska metoder. Resultat mäts med väl utprovade skattningsinstrument. Tydligast resultat får man med variabler av följande typ: Innan hade patienten panikattacker, nu har hon inte det. Innan ägnade patienten nästan all vaken tid åt tvångsritualer, nu kan han fungera adekvat. Innan gjorde patienten självmordsförsök och skadade sig själv, nu gör hon inte det.

Psykoterapeuter behöver lära sig hur man bäst lindrar ångest, depression, tvångsmässighet, självskadebeteende och andra svåra plågor. De ska inte använda dyrbar studietid till att fördjupa sig i den manschauvinistiska freudianska kulturhistorien.

Att en behandling har vetenskaplig evidens betyder inte att alla blir hjälpta av den. Men det betyder att fler blir bättre än vad som skulle ha förbättrats spontant. Det finns evidens för en mångfald psykologiska behandlingar, även för sådana som har freudianska historiska rötter och etiketteras psykodynamisk terapi. Utmärkande för dessa behandlingar är att de är korta, följer en manual och har fokus på aktuella problem. De har tydlig struktur och tydliga mål. På många sätt liknar de behandlingar som etiketteras KBT, kognitiv beteendeterapi. Detta är ingen slump. Verksamma behandlingar har en tendens att korsbefrukta varandra och konvergera mot varandra. Tyvärr är det inte den här typen av psykoterapi som den ovan nämnda utbildningen på Göteborgs universitet fokuserar på.

ANNONS

Per Magnus Johansson förordar att de som utbildas till psykoterapeuter ska fördjupa sig i freudiansk kulturhistoria. Han menar att läsningen av Freud kan hjälpa psykoterapeuter att skapa förtroendefulla allianser med sina patienter. Jag delar inte den uppfattningen. I Freuds skrifter framkommer gång på gång att han lägger fram påståenden om vad som rör sig i patienternas omedvetna som de häftigt protesterar mot. Han anser ändå alltid att han har rätt. Ett exempel är Dora, en flicka i tonåren som utsattes för oönskade sexuella närmanden från en man i hennes fars ålder. Freud förklarade för Dora att hon egentligen var sexuellt attraherad av mannen och att hon också var sexuellt attraherad av sin egen far. Dora förnekade detta ihärdigt, men Freud ansåg sig veta bäst. Jag kan inte se att Freud är ett föredöme när det gäller förtroende mellan terapeut och patient.

Psykoterapeuter behöver lära sig hur man bäst lindrar ångest, depression, tvångsmässighet, självskadebeteende och andra svåra plågor. De ska inte använda dyrbar studietid till att fördjupa sig i den manschauvinistiska freudianska kulturhistorien.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS