Rättstvisten mellan skådespelaren Johnny Depp och exfrun Amber Heard följs av en hel värld.
Rättstvisten mellan skådespelaren Johnny Depp och exfrun Amber Heard följs av en hel värld. Bild: Steve Helber

Caroline Hainer: Johnny Depps rättegång blir reality-tv

Johnny Depp visar känslosamhet och öppenhet – precis de kvaliteter som gjorde honom till 1990-talets största filmstjärna. Det skriver Caroline Hainer om rättstvisten mellan skådespelaren och exfrun Amber Heard – som följs av en hel värld.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

”Han försöker rädda sin karriär. Jag tror inte det kommer hjälpa”. Säga vad man vill om provokatören Howard Stern, men i frågan om Johnny Depp har radiopersonligheten Stern en poäng.

Rättegången där Depp stämmer ex-frun Amber Heard på 50 miljoner dollar för förtal och hon i sin tur stämmer honom på 100 miljoner dollar för fysiskt våld och övergrepp har nu pågått i över två veckor.

Från vittnesbåset har Johnny Depp målat upp bilden av ett destruktivt och våldsamt äktenskap. Han talar eftertänksamt och kontrollerat. Han demonstrerar känslosamhet och öppenhet – precis de kvaliteter som gjorde honom till 1990-talets största filmstjärna. Han bär örhänge (han är konstnär!) och ler ibland snabbt och klurigt, precis som rollfigurerna Jack Sparrow och Gilbert Grape.

ANNONS

Rättegången direktsänds live på internet och en cynisk lagd person skulle säga att det ger viss kontroll (om än en vansklig sådan) över själva manuset, om man kan kalla det för det. Men också, onekligen (inte minst för en skådespelare) ett element av skådespeleri – man vet att det finns tusentals tittare. Med andra ord: de åtalade spelar med i en uppskruvad reality-show, en dramatiserad verklighet. Howard Stern säger det rakt ut: ”Jag tror att Johnny Depp är en stor narcissist”.

Det kanske är att ta i. Men Depp är inte sen med att smyga in skämt och locka åskådare till skratt med sin charm. På frågan om han tagit droger med Marilyn Manson säger han ”Jag gav [honom] ett piller så att han skulle sluta prata så mycket”. Fniss. På frågan om han ofta drack whisky tidigt på morgonen svarar han ”Jag menar, är det inte happy hour jämt?”. Mer fniss.

Depp är inte sen med att smyga in skämt och locka åskådare till skratt med sin charm.

Nu ska individernas smärta förstås inte förringas, ex-parets tid tillsammans tycks ha varit plågsam, för att inte säga traumatisk. Tiden sedan skilsmässan 2016 oerhört tärande. Det kan inte vara roligt att vara där de är i dag. Men vad händer med den äkta smärtan när rättegången – en chans till upprättelse – övergår i underhållning?

ANNONS

Snart är det Amber Heards tur att ta plats i vittnesbåset, liksom spektakulära kändisnamn som Elon Musk, James Franco och Paul Bettany. Allt medan strömningskanalen Court TV smyger in pauser med meddelanden som ”Vi är snart tillbaka” och ”Missa ingenting”. Ett budskap som sociala medier-konton sedan hjälper till att förstärka: ”Här är dagens höjdpunkter från rättegången”. Precis som man sammanfattar veckans avsnitt av en reality-serie.

Risken finns att den uppluckrade gränsen mellan det privata och det offentliga faktiskt omöjliggör det en förtalsrättegång går ut på. Att ta reda på i vilken utsträckning ett uttalande om någon är sant eller inte, och – vilket tycks omöjligt i denna situation – huruvida det skadat personens anseende.

För den direktsända rättegången i sig gör ju precis det – skadar anseendet för alla inblandade med påståenden som blir till tolkningar och åsikter som sedan blir till memes och inlägg i sociala media. Var finns sanningen i detta? Ingenstans. Men det blir bra underhållning.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt

LÄS MER:Heard inför nya mötet med Depp: "Stor smärta"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS