Demonstranter vid Svea hovrätt när dom för den utpekade bödeln Hamid Noury meddelas. Noury får livstidsstraff för grovt folkrättsbrott och mord efter massavrättningar av politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988.
Demonstranter vid Svea hovrätt när dom för den utpekade bödeln Hamid Noury meddelas. Noury får livstidsstraff för grovt folkrättsbrott och mord efter massavrättningar av politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Kurdo Baksi: Hovrättsdomen är en örfil mot makthavarna i Iran

Domen mot Hamid Noury är utan tvekan ett slag mot ayatollorna kidnappningsdiplomati. Det är viktigt att det internationella samfundet inte accepterar Irans definition av en rättsstat. Den svenska domen borde inspirera andra EU-stater, skriver Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under eftermiddagen meddelade Svea hovrätt en modig och viktig livstidsdom för Hamid Noury, som dömdes i tingsrätten för sin delaktighet i en fängelsemassaker i Iran 1988 där upp emot 30 000 politiska fångar avrättades.

Livstidsdomen visar att det svenska rättsväsendet är principfast och orkar stå emot ayatollornas kidnappningsdiplomati. När en terrorist eller spion sätts i fängelse i utlandet har regimerna i Turkiet, Kina och Iran satt i system att kidnappa en oskyldig medborgare ifrån det berörda landet. USA, Frankrike, Australien, Storbritannien är några stater som varit utsatta.

Det senaste exemplet på denna inhumana diplomati gäller Belgien, som olikt Sverige inte stod emot de iranska ayatollornas cyniska spel. I maj i år släppte landet nämligen en iransk diplomat som dömts för terrorism i utbyte mot att Iran frigav den belgiske biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele.

ANNONS

Domen mot Noury är utan tvekan en örfil mot ayatollorna som hoppades att Sverige skulle falla in i kidnappningsdiplomatins fälla. Iran har som bekant två svenskars öden i sina händer. Ahmed Reza Jalali, läkare och föreläsare vid Karolinska institutet i Stockholm, dömdes för sex år sedan till döden för påstått ”spionage mot Iran”. Anklagelsen är tagen ur luften och situationen för tvåbarnspappan Jalali är hjärtskärande. Vårt utrikesdepartement är handlingsförlamat, precis som i fallen med de svenska yttrandefrihetskämparna Gui Minhai och Dawit Isaak.

Det gör ont att skriva dessa rader, men det är så de iranska ayatollorna har beslutat.

EU-anställde Johan Floderus är den andre svensken som placerats i ett ökänt fängelse i Teheran. I april ifjol greps den 33-årige Floderus bara för att han råkade befinna sig i Iran vid fel tidpunkt, och anklagas nu för ”spridning av fördärv på jorden” (artikel 286 i den iranska författningen) och för att ha ”agerat på uppdrag av Israel”. Enligt Floderus familj får han inte tillräckligt med mat och frisk luft. Han nekas medicinska kontroller. Iran ville byta ut den oskyldige Floderus mot Hamid Noury och inledde därför en rättegång mot svensken tidigare i december, som kort därpå ajournerades. Sveriges ambassad i Teheran har inte tillåtits att närvara.

Budskapet är klart: Om det svenska rättsväsendet friger massmördaren Noury kan Johan Floderus lämna fängelset. Om Noury inte friges kommer inte den oskyldige Floderus lämna fängelset. Det gör ont att skriva dessa rader, men det är så de iranska ayatollorna har beslutat.

ANNONS

Det är viktigt att det internationella samfundet inte accepterar Irans definition av en rättsstat och obehagliga utpressningar. Den svenska domen kan också inspirera andra EU-stater att agera som det svenska rättsväsendet.

Noury-domen glädjer exiliranier och exilkurder runt om i världen men det är oklart hur den påverkar Jalalis och Floderus framtid. Om alla EU-stater bryter sina diplomatiska kontakter med Iran kan det påskynda de två svenskarnas frigivning avsevärt. Men jag är rädd att omvärlden prioriterar ekonomiska intressen före mänskliga rättigheter.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Väntade fördömanden från Iran om dom

LÄS MER:Jubel över domen – vill inte se fångutbyte

LÄS MER:Döp en spårvagn efter Gui Minhai

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS