Gathenhielmska huset har hamnat i centrum för en debatt mellan den kommunala förvalt
Gathenhielmska huset har hamnat i centrum för en debatt mellan den kommunala förvalt Bild: Lisa Thanner

Det ärevördiga husets väl och ve står på spel nu

Antikvarie Staffan Sedenmalm svarar Pontus Isaksson i debatten om Gathenhielmska husets bevarande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Higabs biträdande fastighetschef, Pontus Isaksson (1/4) , svarar på Mark Isitts kritik (26/3) på sedvanligt sätt, vi som engagerar oss i Gathenhielmska husets bevarande känner mantrat alltför väl: "medvetna om problematiken", "fortsätter vidta åtgärder"… Ett recept vi nu hört till leda. Om Pontus Isaksson och Higab faktiskt var medvetna om problemen hade man naturligtvis inte behövt utstå den kritik som nu riktas mot dem.

LÄS MER:Struntar Higab i Gathenhielmska? Självklart inte!

Higab envisas med att förväxla Gathenhielmska trädgården (innanför planket) med "allmän park" (utanför planket). Att förena dessa till en "tidstypisk 1800-talspark" genom att riva plank och öppna upp ser man som den optimala lösningen på alla problem. Men just denna "historiska park" – i detta fall en illusion född av antikvarisk okunskap – innebär en rejäl förändring (bland annat fällning av över 50 skyddade träd i dagens omtyckta picknickpark). Och här kommer det stora kruxet: ingreppet är så genomgripande att det kräver en ändring av den gällande detaljplanens skyddsbestämmelser. Och sådana processer tar tid. Den diskussionen kommer väl att inledas så småningom, men knappast det här året, och det ärevördiga husets väl och ve står på spel NU!

ANNONS

Att "denna vackra kulturmiljö" som tillhör göteborgarna bör bli mer tillgänglig önskar vi alla, men hur detta ska ske på ett betryggande sätt måste först klaras ut, vilket bör ske i samförstånd med engagerade, erfarna personer med lokalhistorisk specialkompetens inom och utom kulturreservatet.

LÄS MER:Bura in antikvarierna och kulturarbetarna

Den "bättre helhetsbild" av Higabs förvaltning som Isaksson efterlyser hos Isitt har först denna vecka börjat ta form i all skyndsamhet; sedan några dagar tillbaka patrullerar vaktbolag och man diskuterar nu ett mer permanent lås och ett kompletterat staket. Hur det kan komma sig att så sker först nu torde var och en tänkande medborgare förstå.

Staffan Sedenmalm

Antikvarie, Kulturminnesföreningen Gathenhielm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS