De stulna barnen från Chile har tvingats leva i en svensk lögn

I veckan har DN rapporterat om stulna barn som adopterats av svenska familjer. America Vera-Zavala om det chilenska hatet mot fattiga och ett svenskt samhälle som köpt och spunnit vackra lögner de själv velat höra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag ser den svensk-chilenska konstnären Paula Urbano lägga upp ett foto från sitt videoverk ”Livet som lögn”. Verket, som endast är 10 minuter långt, är en återberättelse av sanningar som visade sig vara lögner. Eller lögner som visade sig vara sanningar. Vi som åskådare får aldrig veta vad som är sant eller falskt men vi får se en människa vars liv handlat om att försöka skilja dessa åt. Var föddes hon? Vem är hennes föräldrar? Varför lever hon inte med dem?

I Dagens Nyheters granskning av stulna adoptivbarn radas fler människor vars liv präglats av lögner upp. Foto, namn och ursprungsnamn. Vissa av dem känner till det, för andra är det okänt. De tittar på mig från tidningen. Deras kluvna identitet speglar sig i min rotade bakgrund.

ANNONS

Jag heter America Vera-Zavala, född 1976 i Bukarest, Rumänien. Min mamma är från Peru och pappa från Chile och till skillnad från de Chileadopterade som pratar med mig genom tidningen så stals jag inte från min mamma. Jag växte upp med henne, med mitt hemspråk och en och samma identitet och historia att förhålla mig till.

Många i arbetarklassen var fattiga och det är deras barn som sedan stals. Överrepresenterade är mapuchebarn, ursprungsbefolkningen i landet.

LÄS MER:Handeln på börsen gör fortfarande de rika rikare

Militärkuppen i Chile genomfördes under ledning av general Pinochet 11 september 1973. Tre år tidigare har en socialist och barnläkare med en dröm om att alla barn skulle få dricka ett glas mjölk om dagen vunnit valet. Hans namn var Salvador Allende. Det var arbetarklassen som tog hans parti Unidad Popular till seger. Många i arbetarklassen var fattiga och det är deras barn som sedan stals. Överrepresenterade är mapuchebarn, ursprungsbefolkningen i landet.

I Chile genomfördes omfattande illegala adoptioner med stora pengar att tjäna. Adoption blev en marknad som mycket annat i det land som Pinochet genomprivatiserade. Barnen stals och såldes och mutor betalades ut till de inblandade.

En pengatransaktion är inte ideologiskt befriad, men de värderingar som adoptionerna parades ihop med var övertygelsen om att barnen skulle få det bättre med andra familjer någon annanstans. Eller mindre fint omskrivet: det fanns ett djupt rotat förakt för fattiga i Chile som efter militärkuppen vann legitimitet genom den högsta toppens värderingar. Drömmen om ett glas mjölk om dagen byttes ut mot en kriminalisering av fattigdom där ett barn som adopterades och lämnade landet var en fattig mindre.

ANNONS

Hårdast drabbade är mapuchebefolkningen. De är mörkhyade, till skillnad från många av de ättlingar till européer i Latinamerika som ser sig själv som vita. Oftast överensstämmer skalan; ju mörkare desto fattigare. När det gäller de internationella adoptionerna skulle man kunna säga; ju mörkare desto billigare.

Sanningen i den chilenska rapporten skiljer sig från de sagor som de adopterade barnen har fått höra. Påhittade historier som fabulerats fram inte bara där utan också här.

LÄS MER:El Mallku var Bolivias Che Guevara

Klass i kombination med rasism resulterade i att Sverige köpte rea-barn från Chile. Detta har varit känt mycket länge. I juli 2019 slog en stor parlamentarisk utredning i Chile fast olagligheterna. Men i Sverige slog man dövörat till från stat, regering och ansvariga, som privata adoptionsförmedlingar som Adoptionscentrum, men också alla privatadoptioner som staten godkänt. I januari i år skrev The Guardian en längre text om Chiles stulna barn. Och nu Dagens Nyheter. Det kommer inte sluta här. Sanningen i den chilenska rapporten skiljer sig från de sagor som de adopterade barnen har fått höra. Påhittade historier som fabulerats fram inte bara där utan också här.

Sagan handlar nästan alltid om mamman som är fattig som önskar, eftersom hon älskar sitt barn högt, att hon ska få det bra någonstans, någon annanstans än med henne. Lögnerna i de adopterade barnens journaler är historier som överensstämmer med vad vi önskar höra. Sanningen är en kriminell verksamhet där barn stals från daghem, dödförklarades av läkare på BB, och polis och myndigheter som trakasserade de mammor som desperat letade efter sina försvunna barn.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS