UG:s enkät visar inget nytt om ungas sexliv, menar Emelie Roslund.
UG:s enkät visar inget nytt om ungas sexliv, menar Emelie Roslund. Bild: Patrik Olsson

Emilie Roslund: Då som nu betraktas den som gillar vaniljsex som tråkig

Uppdrag gransknings serie om hårt sex målar upp hårda tag som ett samtida problem. Men för unga tjejer har sexuell erfarenhet länge varit statushöjande, där motsatsen gällt för den som föredrar vaniljsex, skriver Emilie Roslund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Uppdrag gransknings reportage "Hårt sex" har skapat upprörda reaktioner. I tre delar skildrar programmet hur våldsamt sex blivit det nya normala bland unga. Men ska det verkligen betraktas som ett samtidsfenomen?

Det finns många saker som är positivt med att åldras. I skrivande stund, som 35-åring, skulle jag säga att min högst personliga upplevelse av att bli äldre är uteslutande bra. Det finns ingenting jag saknar med att vara 25, ännu mindre med att vara nyss fyllda vuxen. Tonårstiden ska vi inte ens gå in på. Bara lite.

I programmet tar UG avstamp i en enkätundersökning som de gjort med 500 gymnasieungdomar runt om i Sverige. Enkäten vill ta reda på hur ungas upplevelser av sex ser ut och kommer bland annat fram till att sex med våldsamma inslag är vanligt förekommande i ungas sexliv. I svaren uppger 34 procent av ungdomarna att de "mått dåligt eller känt sig ledsna, rädda, oroliga" efter en eller flera gånger de haft sex. Många av dem uppger också att de haft sex mot sin vilja: 24 procent av tjejerna och 15 procent av killarna.

ANNONS

En av de bästa sakerna med att åldras som kvinna är att man kommer längre och längre ifrån den otrygghet som det innebär att vara en ung tjej. Det kan låta deppigt att glädjas över och det är det väl också, men ändå är det en suck av lättnad. Strypgrepp, fingrar i halsen och tjat om analsex. Alla vittnesmål i reportaget är bekanta, till och med de delar där de medverkande berättar om memes på Tiktok där det våldsamma sexet förhärligas.

Att suga tills kräkreflexerna triggades kunde nästintill betraktas som en merit.

Sociala medier fanns inte när jag gick på högstadiet och gymnasiet men budskapet var detsamma: den som gillar vanilla är tråkig. Sexuell erfarenhet var statushöjande. Att suga tills kräkreflexerna triggades kunde nästintill betraktas som en merit.

Att vara hård är inte bara eftersträvansvärt i sexuella kontexter utan i alla sammanhang där unga rör sig. Status kan tjänas in genom att dricka mest på festen, säga emot en lärare, snatta en kexchoklad eller vandalisera en papperskorg. Den normen är såklart inte talande för hur alla unga beter sig, ändå är det en närvarande parameter när den sociala hierarkin ska byggas.

Uppdrag granskning tar också upp porrens genomslagskraft, plattformar som Onlyfans, och musik där hårda tag är det eftersträvansvärda. Resultaten från UG:s egna enkät och andra undersökningar inom samma tema är helt klart upprörande, men det säger mer om hur det är att vara ung och tjej än vad det gör om samtiden.

ANNONS

Även om vi leker med tanken att banna porren, Cardi B och epa-dunk kommer unga tjejer fortfarande att utsättas för sexuella handlingar som de inte bett om. De avgörande parametrarna är kön och ålder. Som ung tjej ses man som ett lätt byte – och kommer behandlas därefter.

Då som nu.

En annan sak som inte förändrats sedan jag gick i högstadiet för tjugo år sedan är antal timmar sexualundervisning i schemat. En tjej som intervjuas i programmet och som nyligen tagit studenten kan endast minnas en sådan lektion under hela högstadie- och gymnasietiden. Undervisning i sexualitet, samtycke och relationer (som den numera heter) är inte hela lösningen, men det är grunden till vad allt det här handlar om.

Läs mer av Emilie Roslund:

LÄS MER:Tankesmedjor bör hålla sig borta från vabb-frågan

LÄS MER:Riktiga kvinnor offrar sig för släktets fortlevnad

LÄS MER:Får det lov att vara en moderat som surrogat?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS