Carola Häggkvist sjunger "Mitt i ett äventyr" vid melodifestivalen 1990 i Göteborg, två år efter att hon gick med i Livets ord.
Carola Häggkvist sjunger "Mitt i ett äventyr" vid melodifestivalen 1990 i Göteborg, två år efter att hon gick med i Livets ord. Bild: JOAKIM ROOS / TT

Hynek Pallas: Carolas syn på svenskhet borde inte förvåna någon

Visst har Carola hjälpt flyktingar, men hon har också varit annonspelare för en antiliberal frikyrka. När den svenska offentligheten nu chockeras över hennes uttalanden om invandrare förvånas Hynek Pallas över berättelsen som så skickligt har vävts kring hennes person.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det sena 1980-talets helgnätter kom med en särskild prövning om man var tonåring i Uppsala. Skinheads och kickersgäng fanns i många städer. Vi fick navigera Livets ord.

Sekten hade grundats av Ulf Ekman 1983. Vi Uppsalaungdomar stötte på jämnåriga som gick i deras skola och hade en minst sagt knepig världsbild. Men det var 1989 som Livets ord på allvar exploderade i vår värld. Deras helgmissionärer närmade sig med en svada som andra gäng bara kunde drömma om. Lockande, pockande, smickrande. Tills vi lärde oss att börja diskutera homosexualitet och sjukdomar med dem – och deras trevliga ton var som förbytt.

ANNONS

Livets ords aggressiva självförtroende berodde också på att de hade fått en ny galjonsfigur 1988. Carola Häggkvist, en av Sveriges mest kända personer.

När den svenska offentligheten i dagarna chockeras över Carolas uttalanden om invandrare och svensk kultur (SvD 7/4) förvånas jag som så många gånger förr över den berättelse som så skickligt har vävts kring hennes person. Det senaste exemplet är Alex Schulmans DN-krönika (10/4), där författaren skriver att uttalandet kom ”som en överraskning”.

”Den blå naiviteten var nu borta och ersatt med en ny, mörkare”.

Nu? Ny?

Han var traumatiserad av tyranni på deras dagis, demonutdrivning i Bibelskolan och marinerad i det förakt för sjukdom, fattigdom och svaghet som Ulf Ekman predikade.

Jag träffade min första Livets ord-avhoppare i början på 1990-talet. En ung man som fick bryta med sin hjärntvättade familj, vars inkomster gick ner i Ekmans fickor. Han var traumatiserad av tyranni på deras dagis, demonutdrivning i Bibelskolan och marinerad i det förakt för sjukdom, fattigdom och svaghet som Ulf Ekman predikade.

Det som Carola saluförde med sitt kändisskap – i sju års tid.

Var verkligheten i Livets ord okänd när sångerskan gick med 1988? Redan 1985 gjorde Tom Alandh ett lysande SVT-reportage om frikyrkan (”Fräls oss ifrån ondo”, SVT Play). Inte bara stod deras metoder klara. Det värsta i reportaget är den cp-skadade Uppsalabo som berättar hur hon behandlas av sektmedlemmarna på stan.

ANNONS

Utåt hade Livets ord ingen främlingsfientlig linje. Men frikyrkans omvittnade auktoritära styrning och deras syn på andra som förtappade otrogna fostrade intolerans. Visst har Carola genom åren hjälpt flyktingar. Men också varit annonspelare för en frikyrka med en antiliberal kultur som hör hemma i amerikanska tv-kyrkor, som ljusskyggt berikade sina pastorer. Apropå hennes uttalanden om invandrare som ”har en främmande ideologi” och ”ljuger”.

Carolas ”uppsåt har alltid varit goda” förklarar Schulman för oss. Hon har ”kämpat för de svaga och utsatta i samhället”. Se ”Fräls oss ifrån ondo”, och bilda dig en egen uppfattning om den saken.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Carola om kritiserade Svd-intervjun: ”Svårt att se nyanserna”

LÄS MER:Carola ger invandrare skuld för skjutningar

LÄS MER:Recension: ”Grammofon-Missionen” av Carl-Henrik Olsson och Stefan Kéry

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS