Eva-Lotta Hultén: Avskaffa flerbarnstillägget – för miljöns skull

Flerbarnstillägget kan uppfattas som en uppmuntran att skaffa fler barn. Men jorden är redan överbefolkad: vi behöver inte bli fler utan bli färre, skriver GP:s Eva-Lotta Hultén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nyligen beslutade moderaterna att de vill avskaffa flerbarnstillägget. Deras främsta skäl är att inte uppmuntra familjer att skaffa fler barn än de kan uppfostra och försörja. Mitt eget huvudargument mot flerbarnstillägget är att vi inte ska uppmuntra någon över huvud taget att skaffa fler barn än vad planeten kan försörja.

1982 beslutade riksdagen att minska dåvarande livsmedelssubventioner och för att kompensera barnfamiljer infördes flerbarnstillägget. Stödet ökar för varje barn och från det fjärde ligger det på 1250 kronor för varje ytterligare barn. Det kan låta mycket men innebär i realiteten att den som har sju barn får 2034 kronor per barn i bidrag. Samtidigt sätter Konsumentverkets referensvärde kostnaden per barn till 3 000 till 5 000 kronor.

ANNONS

Det går alltså inte enligt statens egna beräkningar att komma upp i en bidragssumma där det blir direkt lönsamt att skaffa barn; bara att mildra de utgifter som ett barn ofrånkomligen medför.

Låt oss därför utgå från att familjer överlag inte väljer att skaffa många barn för att de vill åt pengarna utan främst av andra skäl. Däremot underlättar bidraget förstås för dem som väljer att skaffa många barn, och det kan därför definitivt uppfattas som en uppmuntran att göra just det.

Det är en signal som leder oss fel.

Vi måste alltså bli färre människor totalt på jorden men ska helst bli fler i varje enskilt land. Det går inte ihop!

Jorden är redan överbefolkad. Vår konsumtion av jordens resurser ligger långt över vad som är hållbart och matproduktionen i världen hotas av klimatförändringar och utarmning av matjordar. Sveriges inhemska matproduktion minskar också.

Att vi på global nivå är fler än vad som är långsiktigt hållbart verkar många inse – men när vi får veta att länder som Japan, Kina, Georgien och Litauen har minskande befolkningar framställs det paradoxalt nog uteslutande som något att förfasa sig över: Hur ska det gå för dem? Hur ska de lyckas vända denna ”negativa” trend?!

Här i GP stod häromdagen att läsa att en framträdande kristdemokrat vill att riksdagen tar fram förslag på hur man kan öka barnafödandet i Sverige (24/10) och EU-kommissionen har redan lagt fram en ”demografiplan” med samma syfte.

ANNONS

Vi måste alltså bli färre människor totalt på jorden men ska helst bli fler i varje enskilt land. Det går inte ihop!

Jag är medveten om att vi har ett demografiproblem när allt färre arbetsföra individer ska försörja och ta hand om allt fler gamla. Men det spelar faktiskt ingen roll. Demografin måste precis som allt annat underkasta sig naturens gränser. Vi måste acceptera att ett hållbart samhälle kräver minskad befolkning (för enbart lägre konsumtion räcker inte) och börja undersöka hur vi kan göra förändringar som leder dit på ett klokt sätt.

Att sluta uppmuntra folk att skaffa många barn är en rimlig början. För ett rättvist skifte bör flerbarnstillägget fasas ut successivt: inga nya flerbarnstillägg från och med nu men de som redan har flera barn fortsätter få det tills barnen blir myndiga. Till det behöver vi bland annat lägga globala program för familjeplanering och värderingsskiften.

Inom ramarna för det ekologiskt hållbara får vi sedan göra vad vi kan för att alla på jorden ska kunna leva goda och meningsfulla liv där vi klarar att ta hand om varandra.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:KD-topp vill se fler barn – efterlyser konkreta förslag

LÄS MER:Moderaterna vill avskaffa flerbarnstillägg

LÄS MER:Jag var så glad och lättad att jag ville gråta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS