Mat på väg för hemleverans med ett Foodora-bud.
Mat på väg för hemleverans med ett Foodora-bud. Bild: Johan Nilsson/TT

Sanna Samuelsson: Alla har inte rätt att bli recenserade

Nu har Foodora-samhället nått litteraturkritiken, skriver Sanna Samuelsson om den omdiskuterade sajten Recensionsportalen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Matbudföretaget Foodora har reklam över hela Göteborg just nu – på en av dem tornar ett kondompaket upp sig. Man kan alltså beställa kondomer med bud där man ligger och snor sig och slaskar med engångsligget och inser att man glömt köpa....

Absolut – låt en underbetald papperslös cykla och köpa gummi – det är helt i sin ordning i vårt nya amerikaniserade tjänstesamhälle. Det syns inga trötta cykelbud på reklamen, även om de syns överallt i staden annars.

Utmärkande för Foodora-samhället är att man är värd allt, har rätt till allt. Som man kan betala för, det vill säga. Jag tänker på detta när jag läser om Recensionsportalen, hybridförlaget Ekström och Garays nya hybridkritikprojekt.

ANNONS

Troligen en lösning på klagomål från missnöjda författare / kunder som upptäckt att ingen vill recensera deras nya bok, eftersom den getts ut på hybridförlag, och antagligen inte är särskilt bra. Jack Hildén skrev i dagarna om det på Aftonbladet under rubriken ”Recensioner till salu – ett rejält haveri” (24/9).

LÄS MER:Hade Moa Martinson getts ut på ett hybridförlag i dag?

Vill inget förlag ge ut din bok? Inga problem, då kan du köpa plats hos ett ”förlag”.

En helt parallell kultursfär med parollen ”Because you’re worth it” håller på att bli till. Vill inget förlag ge ut din bok? Inga problem, då kan du köpa plats hos ett ”förlag”. Vill ingen recensera boken sen? Ja, då kan du betala 7 000 kronor för att få den ”recenserad” av en kritiker. Allt är möjligt.

För de som inte har den typen av kapital kan ännu en möjlighet hittas hos Hoi förlag, en av de tidiga hybridförlagen, som bland annat ger ut Aino Trosell. De erbjuder genom ett samarbete med lånesajten Toborrow nu lån så att författare ska kunna finansiera sin utgivning, mot en deposition på 50 000 kronor.

Detta för en affär som Författarförbundet påpekar i flera reportage inte är någon god idé. Få får helt enkelt sina pengar tillbaka i denna typ av transaktion. Det är förstås upp till författaren själva att göra den kalkylen, förhoppningsvis tar de informerade beslut, men det är också en risk i Foodora-samhället – att allt kan köpas på krita – tills inkasso knackar på dörren.

ANNONS

Har alla rätt att bli recenserade? Har alla rätt att ge ut en bok och berätta sin historia? Svaret är nej.

Recensioner är ingen välgörenhet, utan handlar, utöver att föra ett samtal om litteraturen, om läsarens rätt att ta underbyggda beslut om vilken bok den ska läsa. I dag – när allt färre verkar vilja läsa romaner och poesi medan fler själva vill skriva och ge ut böcker – är det ingen liten sak.

LÄS MER:Även de gamla mästarna är i någon mån misslyckade

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS