Youtubern MrBeast om transhatet mot Chris Tyson: Absurt

Världens största youtuber Jimmy Donaldson, som går under namnet MrBeast, har hamnat mitt i en hatstorm i sociala medier. Anledningen är att en av kontots medskapare, Chris Tyson, kommit ut som trans. Nu har Donaldson för första gången kommenterat hatet i sociala medier.

ANNONS
|

I början av april gick Chris Tyson, medskapare till världens största Youtubekanal MrBeast, ut offentligt med att hen genomgår en hormonbehandling och definierar sig som trans. Det hela började med att en person på Twitter jämförde en ny och en gammal bild på Tyson, med frågan ”vad hände?”

”HRT (hormone replacement therapy) och det har bara gått två månader”, svarade Tyson, och utvecklade senare i ytterligare ett Twitterinlägg:

”Hormonbehandling har räddat både mitt och många andras liv. Hindren för att personer som bryter mot könsnormerna ska få könsbekräftande vård i det här landet är helt galna. Låt folk fatta välunderbyggda beslut om sina egna kroppar.”

ANNONS

Detta har orsakat en smärre hatstorm i sociala medier, framför allt på Tiktok. I video efter video visas gamla bilder på Chris Tyson, liksom hens exfru och barn, med referenser till ”den gamla goda tiden”. Andra är mer direkt fientliga och kräver att Tyson ska få sparken från MrBeast-kanalerna.

Nu har kanalens grundare Jimmy Donaldson för första gången kommenterat hatstormen, efter en video som gjordes av youtubern SunnyV2 där Tyson kallades ”MrBeasts värsta mardröm”.

”Det här är absurt. Chris är ingen ’mardröm’, han är min kompis och allt är bra med oss. Den här transfobin börjar göra mig förbannad.”

Tyson har varit med i en MrBeast-video efter att ha öppnat upp om hormonbehandlingen. Parallellt med de transfobiska meddelandena har Tyson fått ett stort stöd från MrBeast-fans och andra hbtqi-personer.

Så blev MrBeast Youtubes största kanal

Jimmy Donaldson startade sin första Youtubekanal 2012, då han var 13 år. Först 2017 tog kontot fart på allvar, då han filmade sig själv medan han räknade till 100 000. Donaldson fortsatte med liknande utmaningar, som att snurra en fidget spinner i 24 timmar. Hans följarskaror växte och därmed hans inkomster. Donaldson har enligt Forbes årsinkomster på över 50 miljoner dollar (2021) och han drar in pengar både på reklamsamarbeten och merchandise.

ANNONS

På senare år har Donaldson satsat på välgörenhet och driver Youtubekontot ”Beast Philantropy” parallellt med sitt huvudkonto. Han har även gjort sig känd för att dela ut stora summor pengar som priser och gåvor i olika tävlingar och publicitetsjippon.

Redan tidigt i sin Youtubekarriär plockade Jimmy Donaldson in sina vänner i produktionerna, vilka sedermera har blivit stående karaktärer i hans videor.

LÄS MER:Kid Rock uppmanar till bojkott av Budweiser i hotfull video

LÄS MER:Svenska Sandra bakom Tiktoks mest gillade Pedro Pascal-klipp

LÄS MER:Youtube-politiker får sparken – gick aldrig till jobbet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS