Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vinter i P1, Kattis Ahlström. Vintervärd 2020/2021, P1 Sveriges Radio.
Kattis Ahlström vinterpratar om människor som påverkat hennes liv, vare sig de vet om det eller inte. Bild: Mattias Ahlm

Vinter i P1: Kattis Ahlström

Lugn, klok och varm leder proffset Kattis Ahlström lyssnaren ner i ett behagligt juldagslunk. Fanny Wijk lyckas övervinna önskan om att bli konstant underhållen och låter sig vaggas in i tryggheten.

"Journalisten och programledaren Kattis Ahlström om musik, östtysk tv och påven." Så beskrivs detta vinterprat i informationstexten jag får från Sveriges Radio. Det låter ärligt talat inte jätterafflande, hinner jag tänka, men blir genast trött på mig själv.

Allting måste väl inte vara så förbannat uppskruvat hela tiden. Dessutom har i alla fall jag tröttnat på de väldigt dramatiserade sommarpraten, där kändis efter kändis tävlar i barndomstrauman och en skilsmässa kan låta som ett öde värre än döden.

Vem?

Kattis Ahlström är 54 år gammal. Hon är journalist och programledare och var under en period generalsekreterare i BRIS. 2005 fick hon tv-priset Kristallen för "Årets kvinnliga programledare" och hon har programlett alltifrån ”Melodifestivalen” till ”Arvinge okänd" och nu under hösten SVT-frågesporten ”Muren”.

Ahlström var Sommarvärd i P1 20016 och 2018 blev hon utsedd till julvärd i SVT.

Detta vinterprat är inget sånt. Det är en liten resa genom tiden, där vi möter människor som betytt något och påverkat Kattis Ahlströms liv vare sig de vet om de eller ej. Inom denna ram ryms mängder av anekdoter, om den första kärleken i skolkorridoren, om att tatuera in en fjäril på handleden och ja, om hur hon försökte komma påven under nattlinnet med hjälp av tre små frågor.

LÄS MER: Johannes Anyuru vinterpratar om islams skönhet

Det är ett pussel av berättelser som inte kräver något särskilt från dig som lyssnar. Du grips inte av en omedelbar sorg, du skrattar inte direkt ihjäl dig. Det bränner till lite när Ahlström beskriver sitt engagemang i BRIS, men annars är det mest en trivsam stund med en klok, trygg, lugn, jordnära, stundtals seriös och ja... lite präktig (detta är Kattis egna ord) röst i örat.

Ett litet sällskap under en juldagspaus i favoritfåtöljen, kanske med julklappstofflor på fötterna och en mugg glögg i handen. Så beskriver Kattis Ahlström själv det hon vill erbjuda oss som lyssnar. Och det gör hon också. Det plus en otippad liten sång, en duett med idolen Danny Kaye.

Vinterpratare 26/12:

Ulf Danielsson, professor.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.