Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren Johannes Anyuru har tidigare sommarpratat två gånger. Bild: Foto: Henrik Brunnsgård
Författaren Johannes Anyuru har tidigare sommarpratat två gånger. Bild: Foto: Henrik Brunnsgård

Vinter i P1: Johannes Anyuru

Författaren Johannes Anyuru har skapat ett välbehövligt vinterprat enligt GP:s idé- och kritikerredaktör Sanna Samuelsson.

Författaren Johannes Anyurus vinterprat utgår från en studieresa från Göteborg till ett sufiskt center i södra Jemen. Halsbrytande kan det tyckas, att åka till ett land där ett inbördeskrig pågår i andra delar, för att söka sommaren längst inne i vintern, som Anyuru uttrycker det med Jean-Paul Sartre.

Men så är det också en resa som verkar handla om döden, om en mors bortgång och alltings förgänglighet. Att överlämna sig själv till mystiken i bönens rörelse och det på intonationsnivå exakta uttalandet av ordet amen på arabiska. Att försöka stå ut med frustrationen som den noggrannheten skapar.

Anyuru talar vid ett tillfälle om det som döljs när man visar det, och som visar sig först när det får vara dolt. Om poesins och trons på många sätt gemensamma sökande efter benämnandet av det onämnbara, det som går sönder när man håller i det, men som man ändå försöker gripa efter. Gud, kallar någon det, sanningen kallar en annan det och språket, kallar kanske en tredje det.

Vem?

Johannes Anyuru är författare och debuterade 2003. Han skriver romaner, pjäser och dikter. Boken ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, som handlar om ett terrordåd i Göteborg, belönades med Augustpriset 2017.

2007 konverterade han till islam. Han har vallfärdat hela vägen till Mecka.

Anyuru föddes i Borås, och bor nu i Göteborg. Han har tidigare varit sommarvärd i P1 2010 och 2017.

När jag vandrar runt på skogsvägar och vattenpölars krasande ishinnor och lyssnar på Anyururs vinterprat känner jag att detta var något jag verkligen behövde höra, här och nu. Kanske är det skönheten i berättandet, kanske är det känslan av att det trots allt finns en värld där ute, kanske uttryckandet av en längtan efter något, något, något, annat.

Det är svårt att sammanfatta det här mångtydiga avsnittet men jag kan bara understryka att det är mycket vackert, exempelvis när Anyuru återger ett samtal om kärlek med en äldre judisk herre i New York som säger något i stil med ”Gud finns i intimiteten” varefter Nationalteaterns ”Bara om min älskade väntar” spelas.

LÄS MER: Vinter i P1: Ulf Danielsson

LÄS MER: Anyuru-premiär skjuts upp

LÄS MER: Vinter i P1: Kattis Ahlström

Vinterpratare 29/12:

Claes Elfsberg, journalist, programledare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.