Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ville hylla ”Star wars” – Transportstyrelsen sa nej

Han ville hylla ”Star wars” och skaffa registreringsskylten ”Slave 1” till sin bil. Men ordet saknar positiv klang och därför avslår Transportstyrelsen hans begäran.
– Det känns märkligt, säger ”Star wars”-älskaren Richard Hallbäck.

Richard Hallbäck driver en firma i Västra Frölunda som tillverkar reklamskyltar och banderoller i olika former. Men företaget sysslar även med bildekor, och som mångårigt ”Star wars”-fan fick han i höstas en idé.

– Vi tänkte dekorera upp en av våra tjänstebilar, en Volvo XC90, i samma stil som prisjägaren Boba Fetts rymdskepp. Den skulle fungera som ett slags reklampelare för oss och inget är ju kaxigare än personliga regskyltar.

Alltså kontaktade han Transportstyrelsen. Boba Fetts rymdskepp heter ”Slave 1” och det får ju plats och borde fungera som en registreringsskylt, tänkte Richard Hallbäck.

– (skratt) Det tyckte inte Transportstyrelsen. Inte alls. Det blev bom stopp.

LÄS MER: Här är de personliga registreringsskyltarna som fått avslag

”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande” skrev Transportstyrelsen i det avslag som nådde Richard Hallbäck i förra veckan.

– Vem kan uppfatta "Slave 1” som stötande? Med tanke på att vi lever på 2020-talet hoppas jag verkligen att det inte finns så jättemånga slavar som skulle känna sig kränkta av en sådan skylt.

”Slave 1” kan utläsas som ”slaven”

I Transportstyrelsens regelverk står det tydligt att personliga registreringsskyltar inte får ”medföra olägenhet eller väcka anstöt”. Det betyder att regskyltar inte får anspela på alkohol, droger, sex, svordomar, religion, politik, kriminalitet, sjukdomar, rasism eller liknande. Men inte heller slavar passerar deras nålsöga.

LÄS MER: Netflix dolda pärlor – 20 glömda serier du måste se

– Nej, det gör det inte. Om man tar ”Slave 1” kan en sådan skylt tolkas på engelska men också utläsas som ett slags svensk ordlek, ”slaven”, och det finns ingen positiv klang i det ordet, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen.

Måste personliga regskyltar ha en ”positiv klang”?

– Ja, det är vår grundinställning men vi bedömer sådant från fall till fall. Vi lever inte i ett samhälle där det finns slavar som det gjorde förr i tiden, men ”slaven” är fortfarande ett laddat ord och sådana försöker vi hålla borta från våra personliga registreringsskyltar. Vi vill inte ha negativa klanger i orden.

Var går den gränsen?

– Det är jättesvårt att svara på och det är inte så att det automatiskt blir avslag på alla ord med negativ klang, men ”Slave 1” eller ”slaven” har en så rasistisk anknytning att det inte kan godkännas, säger Daniel Augustini.

Går vidare med sin Boba Fett-bil

Transportstyrelsens beslut i den här typen av ärenden går inte att överklaga. Men Richard Hallbäck har inte gett upp sin dröm om en Boba Fett-bil.

– Vi har redan lagt ner över 100 timmars förberedande arbete på det här så vi kommer att köra vidare ändå. Tanken är att bilen ska stripas i april och på något sätt ska vi försöka återskapa färger och mönster från Boba Fetts rymdskepp i karossen.

LÄS MER: Alla älskar Göteborg – det känns la fint

Men för att bilen ska vara laglig att framföra på svenska vägar kan de inte gå hur långt som helst.

– Nej, bilen kommer inte att se ut som skeppet. Det handlar mer om att skapa en igenkänningsfaktor. Om det funkar som jag hoppas kommer det att bli väldigt fräckt.

Men registreringsskylten kommer inte att vara ”Slave 1”?

– Nej, men kanske något liknande. Vi har inte gett upp ännu, säger Richard Hallbäck.

Personliga registreringsskyltar

  • Registreringsskyltarna infördes 1988 och kostar 6 200 kronor för en tioårsperiod. Pengarna går till forskning kring trafiksäkerhet.
  • En personlig skylt får inte väcka anstöt, och den får inte kunna misstas för ett vanligt registreringsnummer.
  • Exempel på ratade regskyltar: B1TCH, SKITBIL, SKYLDIG, BUDDHA, LÄNSMAN, BADAZZ, STALKER, PERKELE, TRUMP, KÄRRING, LUCIF3R. Och nu även SLAVE 1.
  • Exempel på godkända regskyltar: MOLGAN, Å PUSS, DRÖMBIL.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.