Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

America Vera-Zavala

Vi skulle aldrig låta IS demonstrera – så varför får NMR hållas?

America Vera-Zavala frågar sig om vi svenskar blivit så besatta av det främmande att vi inte reagerar när inhemska terrorister marscherar på gatorna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Lördagen den 8 september kommer medlemmar ur den svenska grenen av IS att demonstrera i centrala Göteborg. De har tillstånd från 10.00-18.00 och de kommer starta utanför Operan och sedan gå sakta längs Avenyn upp till Götaplatsen där de ska avsluta med manifestation och högtidliga tal.

Eller?

Scenen är helt främmande. Det går inte ens att föreställa sig. Hur skulle en terrorrörelse kunna få demonstrationstillstånd mitt i valrörelse?

Det skulle anses oacceptabelt och befintlig lagstiftning skulle användas för att neka tillstånd. Ingen – varken den höger eller vänster som försvarade Nya Tiders rätt att ta plats på bokmässan – skulle säga ett knyst.

LÄS MER: Ingen promenad för nazisterna

Men för terrorgruppen Nordiska motståndsrörelsen gäller andra regler. I helgen stängdes halva Kungsholmen i Stockholm av för att NMR skulle kunna demonstrera.

Svensk polis, påhejade av en del politiker, verkar ha gjort det till en hederssak att ge dessa nazister rätt att demonstrera, oavsett hur många vålds-och terrorbrott de gjort sig skyldiga till, oavsett vilka de har hotat och hotar, oavsett vilka symboler de bär.

Det senaste exemplet på terrorgruppens verkliga ansikte är ett åtal mot en av ledargestalterna inom rörelsen. Hemma hos mannen hittades 215 dokument som beskriver hur man dödar och spränger. Listor på svenskar med judisk börd. Komponenter till vapen för att utföra lönnmord. Och mest konkret: material om två journalister som skulle elimineras. Mannen åtalas nu för förberedelse till mord men hans kamrater fortsätter att sätta skräck i människor på olika platser i Sverige där de fått tillstånd att demonstrera.

LÄS MER: Åklagaren vill ha tre år för NMR-medlem

Och jag undrar om det handlar om vår självbild. Om den svenska idén om ett Sverige som bärare av demokrati och mänskliga rättigheter. Som om det vore en magisk spira bara svenskar har.

I Bergmanfestivalens öppningspjäs Safe driver den tyske dramatikern och regissören Falk Richter med den svenska nationalchauvinismen. I en underbar koreograferad scen ropar skådespelarna:

”finnarna super bara, islänningarna sätter sprätt på alla sina pengar och skapar den ena bankkrisen efter den andra och sparkar sin regering var tredje månad, norrmännen är totalt fixerade vid sin olja och sin rikedom, dom vet att dom är försörjda för de kommande hundra åren, dom skiter högaktningsfullt i vad som händer, och danskarna har plötsligt blivit nazister allihop, så det finns bara vi kvar, det enda landet i världen som kan komma med fred, diplomati, rättvisa till världen – Sverige”

LÄS MER: GP Granskar NMR – "En våldsam sekt"

Och kanske är det där vi är. Att vi blivit så besatta av det främmande att vi inte längre ser oss för vad vi är. Ett land där svenska terrorister fritt får marschera på våra gator.