På Skrubben är det i princip alltid trångt - hur många som än väljer att ta sig dit.
På Skrubben är det i princip alltid trångt - hur många som än väljer att ta sig dit. Bild: Anna-Lisa Gustavii

"Vi har egentligen inga ambitioner med Skrubben"

Sveriges minsta humorklubb, Skrubben, vill inte utvecklas åt något håll. Inför nya säsongspremiären är arrangören Anna-Lisa Gustavii misstänksamt nöjd, med precis allt.

ANNONS
|

Att vägra stånga sig framåt, att egentligen inte vilja röra sig någonstans - det låter som en besvärlig egenskap att ha som småföretagare. Men Anna-Lisa Gustavii vill verkligen inte utveckla något, inte en del, av Skrubben.

– Vi får ofta höra massa olika saker: vi skulle kunna börja ta inträde, flytta till en större lokal. Och den typen av utveckling är kanske målet för andra klubbar - men inte för oss. Vi ville ha Sveriges minsta standupklubb, och ingenting mer än det. Jag har inga ambitioner med Skrubben, jag vill bara ha det precis som det är, menar Anna-Lisa.

Skrubben, som nu har funnits i sex år, driver göteborgskomikern tillsammans med kollegan Tina Bergérus. Denna torsdag, efter tre torra sommarmånader, inleder de klubbens sjätte säsong.

ANNONS

"Det är ganska brutalt att stå på vår scen"

– Det är en utmaning att stå på vår scen - jag skulle till och med vilja säga att det är ganska brutalt ibland, säger Anna-lisa.

Vad skulle du säga att man behöver för att lyckas med sin standup, på er kusligt lilla scen?

– Man måste få folk att skratta ganska snabbt. Publiken är mellan 30-60 pers, om någon av de grupper som sitter i lokalen inte skrattar, följer resten ofta med. Tappar man en liten grupp, så tappar man nästan alla i lokalen. Att få med sig publiken snabbt är en sak.

Det kommer ändå märkvärdigt stora komiker till er klubb, även fast den bara har plats för typ 60 pers - varför?

– Vi kan egentligen inte erbjuda gage till någon komiker, men vi kan erbjuda scentid, någonstans för dem att pröva nytt material - och nästan alla komiker behöver det. Det är också därför vi inte går ut med vilka komiker som kör varje torsdag, utan håller allting hemligt. Vi vill att de som uppträder ska känna sig helt fria att pröva nytt, utan att vara rädda för att de bränner material till en senare show, avslutar Anna-Lisa.

Skrubben är Sveriges minsta humorklubb - med plats för runt femtio personer.

Varannan torsdag under hela hösten kommer fem komiker ställa sig inne på Crippas Café och uppträda. Vissa prövar nytt material, andra kör gammalt - inget av namnen avslöjas före showstart.

ANNONS