Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Veckans spellista: Swedish House Mafia, Chad Bogus, Izza Gara, Naod & Mona Masrour

Swedish House Mafias comeback-låt, göteborgska stjärnskottet Izza Gara, drömmig boom bap med rapveteranen Chad Bogus och en kärleksduett mellan Naod och Mona Masrour. Det tar plats på Anna Rosenströms lista över veckans bästa musik.

Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Izza Gara - ”Lonely Too?” (album)




Pop/r’n’b. Göteborgska Izza Gara har släppt ett ljuvt litet minialbum med sju avskalade och känslosamma låtar. Med sin mjuka röst påminner hon lite om amerikanska Jhene Aiko, vilket inte alls är dumt. Men jag är ändå nyfiken på hur hon skulle låta på lite fylligare produktioner och i ett högre tempo. Tills vidare är dessa slow jams mycket mysig lyssning.
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Dogbite & Chad Bogus - ”CIRKLAR” (EP)




Hiphop. Dogbite från Jönköping och Chad Bogus från Göteborg är inte bara två av Sveriges bästa breakdansare, de släpper också musik tillsammans. Detta är deras andra EP ihop, full med drömmigt jazziga beats och med gäster som Fridlyst och Sammy Bennett. Själva rapen innehåller allt från shoutouts till Munkebäck till reflektioner om klass eller jakten på pengar som i min favorit: den bossanova-doftande ”K.R.Ä.M”.
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Swedish House Mafia - ”It Gets Better” (singel)




EDM. Nästan ett decennium har gått sedan den svenska DJ-trion släppte ny musik. Och herregud - ”It Gets Better” är verkligen en riktigt fet comeback-singel. Den själfulla rösten som tröstande sjunger titeln om och om igen, den frenetiska koklockan, den mörka stämningen... Det är mäktigt och storslaget utan att bli fistpumpigt. Dessutom kunde budskapet inte kommit mer lägligt än efter ett och ett halvt år av pandemi. Jag är såld!
Bild: Amy Harris
Bild: Amy Harris

Chvrches - ”Good Girls” (singel)




Pop. I veckan släppte skottarna i Chvrches sin tredje singel från det kommande albumet ”Screen Violence”. Liksom tidigare släppta ”He Said She Said” är det glittrande syntpop byggd för stora scener och massiva publikmassor som gäller, och även denna har en form av feministiskt budskap i att inte nöja sig med att göra det som förväntas av en som tjej. En snygg och catchig låt om ett tyvärr ständigt angeläget ämne.
Bild: Felix Martinsson
Bild: Felix Martinsson

Naod ft. Mona Masrour - ”Hennes låt” (albumspår)




Hiphop/r’n’b. Rågsvedsrapparen Naods konceptuella album ”Naod vs. Nine” kom visserligen redan förra veckan men jag bara måste få tipsa om mitt favoritspår. ”Hennes låt” är en gullig kärleksduett där Naod och årets stora r’n’b-genombrott Mona Masrour sjunger om att göra allt för varandra på ett riktigt somrigt beat. Ett tema som aldrig blir uttjatat, åtminstone inte om det framförs såhär studsigt och fint.
Bild: SVT
Bild: SVT

Mattias Bärjed - ”Upp till kamp” (nyutgåva)




Soundtrack. I och med Record Store Day på lördag är det hög tid att återupptäcka Soundtrack of our Lives-gitarristen Mattias Bärjeds superfina originalmusik till SVT-serien ”Upp till kamp” från 2007. Nyutgåvan på röd vinyl kanske inte är ett måste, det går lika bra att slå på valfri streamingtjänst och njuta av såväl melankoliskt gitarrplock som huvudkaraktärens The Who-inspirerade band ”Tommy and the Heartbreakers”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.