Edda Magnason, Roy Andersson och Martin Schibbye.
Edda Magnason, Roy Andersson och Martin Schibbye.

Veckans kulturmåsten i Göteborg

Bland veckans kulturevenemang hittar vi en konsert med artisten och skådespelaren Edda Magnason, premiär av Roy Anderssons "Om det oändliga", folkmusikgiganterna Väsen, jazz för barn och "Fängslade författares dag".

ANNONS
|
Veckans kulturmåsten i Göteborg
Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

13 november: Edda Magnason på Nefertiti

grade crossed
Artisten och låtskrivaren Edda Magnason, som vunnit en Guldbagge för rollen som Monica Z i filmen med samma namn, kommer till Göteborg. I ryggen har hon nya EP:n ”Tune of a crooner EP1” från i maj i år. Magnason blandar jazz, pop och soul och kallar nya EP:n för sin "musikalskiva".

Bild: Fanni Olin Dahl/TT
Veckans kulturmåsten i Göteborg
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

13 och 15 november: Premiär och förhandsvisning av Roy Anderssons "Om det oändliga" på Bio Roy

grade crossed
Den 15 november har Roy Anderssons nya film "Om det oändliga" premiär på biografer i Göteborg. Men redan den 13:e visar Bio Roy en förhandsvisning på filmen som hade världspremiär i september i Venedig. En film som hoppar mellan nutid och dåtid, och personer som Adolf Hitler och Ivan den förskräcklige.

Bild: Staffan Löwstedt
Veckans kulturmåsten i Göteborg
Bild: Q Image AB

15 november: "Jubel för Väsen" på Konserthuset

grade crossed
Senast som världsartisterna Olov Johansson, Roger Tallroth och Mikael Marin i folkmusikgruppen Väsen var i Göteborg var det på ett fullsatt Folkmusikkaféet i Haga 2017. I år firar de 30 år tillsammans och intar istället Stenhammarsalen för att framföra svängig folkmusik ur deras stora låtskatt.

Foto: Sofia Thorén
Veckans kulturmåsten i Göteborg
Bild: Erik Simander/TT

15 november: "Fängslade författares dag" på Göteborgs stadsbibliotek

grade crossed
På fredag uppmärksammar Svenska PEN:s Göteborgsavdelning Fängslade författares dag på Stadsbiblioteket. På plats för att samtala om journalisten Dawit Isaak och författaren och förläggaren Gui Minhai är Martin Schibbye, Dawit Isaaks bror Esayas Isaak, Kurdo Baksi och moderator Agnes Cavallin.

Foto: Erik Simander/TT
Veckans kulturmåsten i Göteborg

17 november: "Jazz är farligt för barn: Historien om Alice Coltrane" på Oceanen

grade crossed
"Jazz är farligt" är namnet på en live-scen, ett fanzine, en barnteatergrupp och en endagsfestival på Liseberg som drivs av Elena Wolay. På söndag arrangerar Wolay en barnkonsert på Oceanen, tillsammans med harpisten Stina Hellberg Agback, om Alice Coltrane - jazzmusikern, kompositören och harpisten som var gift med saxofonisten John Coltrane.

Foto: Elena Wolay/Privat
Veckans kulturmåsten i Göteborg

Dessutom: sista veckan av årets upplaga av GIBCA

grade crossed
Årets upplaga av GIBCA, Göteborg international biennal of contemporary art, som invigdes 7 september går nu in på sin sista vecka med avslut den 17 november. Förutom utställningen "Part of the labyrinth" kan besökaren under sista veckan ta del av samtal om att dokumentera klimataktivister, konstens roll och hur museer skriver historia.

Foto: Peter Hamberg/GP
ANNONS