Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varanteatern från Lund. Drygt 20 år efter deras förra tv-serie är de nu på gång med en ny. Allt efter en särdeles lyckad kickstarter-kampanj - som fortfarande rullar för fullt. Bild: Göran Petersson

Varanteatern återförenas och gör ny tv-serie

De ville få in i alla fall 300 000 kronor på en månad. Så blev det inte. Efter bara några timmar hade Varanteaterns kickstarter-kampanj dragit in över en miljon.
– Jag är helt chockad, säger Magnus Thomson.

I dag jobbar de som kommunala tjänstemän och lärare, bland mycket annat, men för drygt 20 år sedan var gymnasiekompisarna från Lund landets kanske mest älskade humorgäng.

Under två säsonger 1997 och 1998 gjorde de programserien ”Varan-TV” och lanserade till publikens jubel skruvade figurer som Chris de Kök, Farbror Vattenmelon, Ted Borg och ”dramaläraren”.

Sedan tog det slut. SVT tackade nej till en tredje säsong och efter ett par liveshower i Stockholm och en Varanturné valde medlemmarna att skiljas åt.

– Ålder, familjer, barn, ändrade bostadsorter ... det var mycket annat som drog oss åt olika håll, säger Magnus Thomson, numera destinationsutvecklare i Varberg.

Sedan dess har det varit tyst om humorgänget från Lund. Fram tills nu. På fredagen lanserade de nämligen en kickstarter-kampanj med lite olika delmål.

En miljon passerades på ett par timmar

Om de når 300 000 insamlade kronor lovar man att spela in och släppa fem sketcher på Youtube, och passerar de 500 000 kronor blir det ”ett habilt 10 minuters-avsnitt”. När GP når Varan-medlemmen Magnus Thomson på väg att borda ett tåg från Stockholm hem till Varberg, har de just passerat 1,2 miljoner kronor.

– (skratt) Det känns helt sjukt, jag är chockad! Tydligen finns det ett jättesug efter Varan-TV, vilket vi faktiskt hade på känn. Det är därför vi vill dra igång igen.

Magnus Thomson berättar att de för ett par år sedan noterade ett uppsving, att folk började prata om dem igen, att många verkade sakna Varangängets särpräglade humor – som nog kan sägas vara lite sär och svårplacerad.

LÄS MER: Mörkt med humor när "The outer worlds" växer

– Vi träffades och började snacka lite förutsättningslöst. Rätt snart kände vi att, jo, det vore kul att göra Varan-TV igen men vill folk verkligen ha det? Det var då vi kom på att en kickstarterkampanj vore rätt väg att gå. Dels för att pejla intresset, dels för att få in pengar till projektet.

Inte kontakta SVT?

–Nej, det var inte något alternativ. Medielandskapet har förändrats rätt mycket på 20 år. Vi är sju medelålders män och det kändes faktiskt lite trött att kontakta SVT och fråga om de ville göra något med oss. Det här är en bättre lösning. Nu är vi fria att göra vad vi vill.

Humor åldras rätt snabbt. Hur tror du att er komik kommer att tas emot nu?

– Det återstår att se. Vi är 20 år äldre och våra karaktärer kommer såklart att spegla det, men i grunden är det samma humor. Det är ju det enda vi kan.

LÄS MER: Claes humor kan vara lite elak under ytan

I första hand för fansen

Det finns inget nytt humormaterial skrivet ännu, först när kampanjen tar slut i oktober ska gänget sätta sig och börja skriva – och hur mycket som kommer ut är alltså beroende på hur mycket som kommer in.

– Så är det. Och en miljon på några timmar ... jag vet inte vad jag ska säga, skrattar Magnus Thomson.

– Ju mer pengar vi får in, desto mer kan vi såklart satsa på kostym, mask, ljud, ljus och foto. Vi får se var det landar. Detta är i första hand en present för våra fans som har följt och stöttat oss genom åren. Men om SVT eller någon annan vill samarbeta med oss efter det här är det såklart jätteroligt.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.