Unik Jungfru Mariastaty stulen från kyrka på Hisingen

En nästan två meter hög bronsstaty av Jungfru Maria med en vikt på runt 200 kilo – det var vad tjuvarna fick med sig från Maria Magdalenas katolska församling på Hisingen. Ett brott som blir mer och mer vanligt, enligt godsspanare Jan-Åke Törnhage.

ANNONS
|

Det var på lördagsmorgonen som församlingen upptäckte att något inte var som det borde. Statyn över Jungfru Maria stod inte längre på sin plats vid Maria Magdalenas katolska församling på Hisingen.

– Det är för oss oerhört tråkigt, säger församlingsassistent Doris Wennerberg.

Mariastatyn är 1,75 meter lång, väger runt 200 kilo och var placerad i en specialbyggd grotta utanför kyrkan i anslutning till församlingens parkeringsplats. Platsen är upplyst på natten och synlig från bostadshusen bredvid. Ändå har en eller fler tjuvar lyckats forsla bort statyn utan att någon larmat polisen.

"En unik staty"

Statyn är gjuten i brons, ett enligt polisen stöldbegärligt material, och har ett anskaffningsvärde på 200 000 kronor.

ANNONS

LÄS MER:Polisexperten om stulna konstverket: "Kan säljas på auktionshus"

Sankta Maria Magdalenas kyrka ligger i fotbollsklubben BK Häckens gamla klubbhus och som 2011 blev Hisingens första katolska kyrka. Innan dess firade de sina mässor i Brämaregårdens kyrka som tillhör Svenska kyrkan.

– Ända sedan vi flyttade in har vi velat ha vår egen Maria, berättar Doris Wennerberg.

Katolicism. Doris Wennerberg i S:ta Maria Magdalenas katolska församling.
Katolicism. Doris Wennerberg i S:ta Maria Magdalenas katolska församling. Bild: Anna Tärnhuvud

Representanter för kyrkan reste runt i världen och tittade på Mariastatyer, men utan att hitta någon som de tyckte passade. De började då själva skissa på en staty som sedan göts i brons i Sydtyrolen och fick namnet "Vår Fru av Norden".

– Det är en unik staty och den är vår egen. I Norden finns inte många Mariastatyer, säger Doris Wennerberg.

Nästan en epidemi

Den här typen av brott blir mer och mer vanliga, berättar Jan-Åke Törnhage, kriminalinspektör och godsspanare vid Stockholmspolisen.

Den 20 november försvann två bronsstatyer från centrala Kristianstad. Under 2015 förlorade kommunen sammanlagt sju statyer i just brons.

I augusti stals statyn "Mor" av Carl Eldh som stått i Ängelholms hembygdspark sedan 1937. Den beräknas ha ett värde på närmare en miljon kronor.

– Det är nästan en epidemi, säger Jan-Åke Törnhage.

Brotten läggs nästan alltid ner

I 80 procent av fallen är det metallen man är ute efter, berättar Jan-Åke Törnhage. Statyerna smälts ner och hamnar någonstans nere på kontinenten.

ANNONS

LÄS MER:Stöldkupp mot tyskt museum – här är föremålen som stals

Men utsikten för att statystölder blir uppklarade och att konstverken återbördas är låg.

– Brott som det här blir nästan alltid nedlagda. Polisen har inget att gå på om det inte kommer fram vittnen, berättar Jan-Åke Törnhage.

Ibland kan man se på själva utförandet om det är en ren metallstöld.

– Om det har gått våldsamt till, eller om den sågats bort, och man kan se bitar kvar, är det tydligt att det är metallen man vill åt.

I Göteborg finns det tre katolska församlingar:

Kristus Konungens katolska församling vid Heden, S:t Maria Magdalena församling på Hisingen och S:t Paulus av Korset i Angered.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS