Ungdomar läser filosofi som sommarjobb

Hundra extra ungdomar fick kultursommarjobb i år. Andra fördjupar sig i kritiskt tänkande och filosofisk debatt. Trots covid-19 är feriejobben för Göteborgs tonåringar i full gång.

ANNONS
|

Det har blivit ett annorlunda år för alla. Men stadens feriejobb har fortsatt som planerat. För kultursommarjobben har hela produktionen påverkats, bland annat görs fler och kortare föreställningar för färre personer.

I år har man även fått hundra extra ungdomar att ta hand om. Unga som egentligen sökte sig till sommarjobb inom vård och omsorg.

– I vanliga fall har vi plats för omkring 160 ungdomar men i år är de 270. Det är såklart utmanande att ordna jobb till dem som inte sökt sig till oss och nu finner sig i en okänd situation, men det är fint att se hur unga människor vågar göra saker de kanske inte tänkt sig och sedan växer av det, säger Johan Westergren, projektledare för kultursommarjobb på Kulturförvaltningen.

ANNONS

Annorlunda sommarjobb

Uppe på Humanisten lyser flitens lampa för ett lite annorlunda feriejobb. Här hålls nämligen kursen Think!, som fokuserar på kritiskt tänkande om etik och politik och är flera ungdomars sommarjobb. GP fick sitta med under ett av deras seminarium.

På tavlan står det “förtryck och frihet” i svart tusch. Några ungdomar sitter i en halvcirkel och pratar om att alla människor inte accepteras på samma sätt i samhället. Trots att solen lyser där ute, märks viljan att diskutera i deras rynkade pannor. Här får alla komma till tals, alla får tycka. Handledarna kommer med stöd men det är ungdomarna som vänder och vrider på frågorna. Två av dem är Lovisa Renman och Eric Ntege.

– Det kritiska tänkandet kan jag ta med mig till skolan och använda som verktyg i debatter, uppgifter och projekt. Då kan jag prestera bättre, säger Eric, 14 år.

Lovisa, 16 år, deltog i Think! även förra året och hon säger att det som hon bär med sig är upplevelsen av gruppdynamiken.

– Här kan vi prata seriöst och få reda på vad andra tycker utan att dra förhastade slutsatser. Det är inte så ofta man gör det annars, knappt i skolan. Men här är det bra att tycka, vi måste bara säga varför vi tycker som vi gör.

ANNONS

Etik och politik i fokus

Bakom kursen står tidigare studenter från programmet Liberal arts vid Göteborgs universitet. Ett av deras mål är att bidra till ungdomars studiemotivation och viljan att ifrågasätta.

– Vi upplever att den politiska debatten i Sverige behöver förbättras för ett mer demokratiskt samtal. Sättet vi fick jobba på under vår utbildning var väldigt givande för oss och vi kände att det kanske är en smart grej för ungdomar som ska börja gymnasiet, säger Hektor Löfgren, kursledare.

Löfgren och hans kompanjoner gick med sin idé till flera stadsdelsförvaltningar. Fokus låg på förorter där valdeltagandet är lågt och där man kände att kursen kunde få störst effekt och kanske locka fler till att rösta i framtiden.

– Många svarade att det vi ville göra var för svårt, att den nivån av kritiskt tänkande och argumentationsanalys är universitetsnivå och inte grundskola. Men östra Göteborg nappade och då blev det av, sedan har fler stadsdelar anslutit.

Frågor framför svar

Nu är det bara en vecka kvar av kursen, sedan är det dags för nästa omgång och en ny grupp ungdomar att börja diskutera.

– Vissa kommer hit och tycker att det är “fett skumt” som en deltagare sa, och vi vill ju hitta den nyfikna attityden, både till varandra och till frågorna vi tar upp. Våra svar är mer hypoteser. Man ska hellre ha en fråga än ett svar, det är frågorna som är relevanta. Det är inte alltid helt lätt, men väldigt roligt att se vad som händer, säger Hektor Löfgren.

ANNONS

LÄS MER:Här tjänar sommarjobbarna bäst i Göteborgsregionen

Kursen Think!

Kursen är framtagen i syfte att stärka högstadie- och gymnasieungdomars förmåga att delta aktivt i det etiska och politiska samtalet i samhället. Störst vikt läggs vid seminarier och gruppdiskussion, som metod för utbyte av perspektiv samt gemensam analys av olika begrepp och åsikter som man möter i vardagen.

Think! görs i samarbete med Göteborgs universitet och Göteborgs stad som en del av upplägget med feriejobb. Medarrangör är Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Kursen hålls för tredje året i rad. Nytt för i år är att Think!, förutom att finnas i Östra Göteborg, nu även finns i stadsdelsförvaltningarna Västra Hisingen och Angered. Kursen har sammanlagt omkring 70 deltagare och den hålls i 4 kursomgångar med runt 18 deltagare var.

Bakom Think! står föreningen Skepsis som drivs av alumner och studenter med studiebakgrund inom humaniora: Astrid Pleijel (Liberal Arts), Hektor Löfgren (Antik och medeltida filosofi och klassisk filologi) och Vincent Lekblad (Kritiska studier).

Feriejobb

Feriejobben söks eller lottas ut av Göteborgs stad varje år. Kultursommarjobben söker man själv in till medan de övriga jobben fördelas genom en slumpmässigt lottning. Lönen för feriejobb varierar beroende på inom vilken sektor ungdomarna jobbar samt deras ålder. Inom de allmänna feriejobben får gymnasieungdomar en timlön på 68 kr, medan man i grundskolan får en timlön på 63 kr. Är man kultursommarjobbare ligger lönerna lite högre, delvis för att man själv söker in, och delvis för att man kan vara så gammal som 20 år. Lönerna ligger på på 117 kr/h i åldrarna 16-18 och 131 kr/h i åldrarna18-20. Läs mer om kultursommarjobb på goteborg.se.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS