Artisten Stella Andromeda under förra årets Biskop Calling som drog cirka 300 personer.
Artisten Stella Andromeda under förra årets Biskop Calling som drog cirka 300 personer. Bild: Anders Ylander

Unga tjejer gör hiphopfestival i Biskopsgården

"Biskopsgårdens fetaste hiphopfestval". Så beskriver sig Biskop Calling som för andra året i rad bjuder på en mix av lokal och nationell hiphop. Bakom evenemanget står en stor grupp unga tjejer som alla vill bidra till en mer positiv bild av förorten.

ANNONS
|

Det bjuds på ett fullspäckat program under festivalen som äger rum på självaste påskafton. Poesi och dans kommer att varvas med uppstickande hiphop. Huvudakterna för kvällen är artisterna Saliboy och Jelassi som båda debuterade under 2018 men snabbt seglade upp på listorna hos hiphop fans runtom i landet. Återkommande är den lokala stjärnan Prince D X Zizo.

Idén till Biskop Calling föddes i samband med ett ett ungdomsinitiativ om en hiphopfestival i Biskopsgården. Festivalen kunde genomföras med pengar från medborgarbudgeten Västra Hisingen. Projektledaren Kalle Karlsson, från organisationen Kultur 4ür Alle, är positiv till att det blir en andra festival.

ANNONS

– Det är jättekul att det inte bara blev en fluga. Det var ju en succé för att vara första året. Det har inte funnits något liknande i Biskopsgården tidigare som är återkommande för ungdomar, säger han.

– För varje område där det är en återkommande festival är det något att se fram emot. Det är glädje och stolthet.

Stor projektgrupp med hjärtat i förorten

Arrangerar gör Kultur 4ür Alle ihop med ungdomssatsningen Västra Hisingen och Vårvindens fritidsgård – men det är ungdomarna själva som håller i trådarna. Projektgruppen för festivalen består nämligen av hela femton unga tjejer. Från början var de inte så många, men ryktet spred sig snabbt och gruppen växte. Alla delar de önskan om att det ska hända mer positiva saker i Biskopsgården kopplat till kultur.

Projektgruppens medlemmar har de flesta en koppling till fritidsgården och har rekryterats genom bland annat Svartedalsskolan och Hyresgästföreningen. En av dem är Estin Feyli, 16 år och pressansvarig.

Estin Feyli är en av femton tjejer som arrangerar Biskop Calling
Estin Feyli är en av femton tjejer som arrangerar Biskop Calling Bild: Rohaa Taisir

– Det är ganska mycket jobb just nu, säger hon.

– Vi anordnar en festival där vi försöker höja upp vår förort. Folk ser vår förort som en sjuk plats. Media skriver mycket som inte stämmer. Det kommer bara negativa grejer. Hit är alla välkomna och det kommer vara fler stora event framöver.

ANNONS

Estin Feyli är själv mest peppad på artisten Jelassi men ser fram emot hela kvällen. Hennes erfarenhet från projektledarskapet har varit positiv–och speciellt med en sådan stor projektgrupp som den här gången.

– Jag ser fram emot att göra mer sånt här. Tillsammans är vi starka, säger hon.

Fotnot: Festivalen äger rum på Påskafton den 20 april och har gratis entré.

ANNONS