Twitter markerar mot nyhetskonton som anses vara ”statsmedier”.
Twitter markerar mot nyhetskonton som anses vara ”statsmedier”. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Twitter markerar nyhetskonton som ”statsmedia”

Twitter har beslutat att markera särskilda nyhetskonton som statligt anslutna medier. Ett beslut som upprör bland annat ryska RT, ett av kontona som blivit markerade.

ANNONS
|

SVT Nyheter rapporterade under fredagen att amerikanska mikrobloggsföretaget Twitter publicerat ett blogginlägg på sin egen hemsida där man berättar om resonemanget bakom beslutet att markera särskilda nyhetskonton som ”statsmedia”.

Särskilda konton som ägs av politiska tjänstemän och konton som anses vara statskopplade mediebolag kommer framöver att bära en markering.

I blogginlägget skriver man att det inledningsvis kommer röra sig om konton från Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och USA. Bedömningen kommer göras ”i samråd med ett antal expertgrupper”.

Public Service-bolag som brittiska BBC och amerikanska NPR kommer klarar sig utan markering eftersom Twitter anser de vara redaktionellt oberoende från staten.

ANNONS

Ses som krigsförklaring

Förändringen har fått vissa medier att reagera. Ryska RT, som är ett av nyhetskontona som numera bär taggen ”statligt anslutet media”, tolkar markeringen på sin hemsida som att Twitter har ”förklarat krig mot vissa statskopplade mediaföretag”.

I blogginlägget skriver Twitter vidare att medier som bär markeringen inte längre kommer ingå i mikrobloggens rekommendationssystem gällande tidslinjen, notifikationer och sökningar.

Markeringen är den senaste i följden förändringar som Twitter gjort för att, enligt egen utsago, ”främja den politiska diskursen”.

I fjol bannlystes all form av statsfinansierad och politisk annonsering på sajten, och under våren har bland andra USA:s president Donald Trump fått särskilda tweets borttagna eller markerade som ansågs föra fram desinformation.

Blogginlägget avslutas med markeringen fortsatt kommer lanseras i fler länder.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS