Tveksamt om Batman-Robin förblir bisexuell

Nyheten att Batman-Robin kommer ut som bisexuell i senaste serienumret blev nyheter världen över. Johan Wanloo tar varje sådan nyhet med en nypa salt, men skänker också en tanke åt vissa mycket konservativa seriefans.

ANNONS
|

I onsdags kom det nya numret av serietidningen ”Batman: Urban legends” ut. I den går Batmans ständige medhjälpare Robin på dejt med en annan kille. Robins bisexualitet blev en stor nyhet även utanför internets alla nördsajter.

När jag fick höra det gick mina tankar till en speciell sorts konservativt seriefan. Det är sådant här som får deras huvuden att explodera. Trots att serierna de älskar bokstavligen enbart handlar om människor som hjälper andra människor slänger de sig med uttryck som ”godhetssignalering” och ”påtvingad mångfald.”

Att den genre som de älskar i stort sett skapades av immigranter och vars själva syfte var att elda på kampviljan hos unga soldater som slogs mot verkliga fascister verkar de inte vara medvetna om.

ANNONS

Att vara i medelåldern men ändå fjättrad av de intressen man hade som tioåring till den milda grad att exakt all förändring är av ondo är ett ensamt och hårt liv och plötsligt blev det ytterligare lite hårdare.

Men grejen är att det inte är den riktige Robin som kommer ut. Det är en fejk-Robin. Han heter Tim Drake och är bara en i lång rad utbytbara medhjälpare till Batman. Den riktige Robin, Dick Grayson, som dök upp på 1940-talet och var ”huvud-Robin” ända fram till 80-talet skulle de aldrig tillåta att vara något annat än en vit heterosexuell man.

Att vara i medelåldern men ändå fjättrad av de intressen man hade som tioåring till den milda grad att exakt all förändring är av ondo är ett ensamt och hårt liv och plötsligt blev det ytterligare lite hårdare.

LÄS MER:Batmans medhjälpare dejtar man

Och med ”de” menar jag DC Comics som är en del av Time Warner-koncernen som är en av de fem största mediebolagen i världen. De skulle aldrig riskera försäljningen av termosar, påslakan, tevespel och biobiljetter genom att göra en verklig, permanent, förändring. Det är nämligen dessa termosar, påslakan, tevespel och biobiljetter som utgör seriefigurernas reella ekonomiska existensberättigande i dag. Själva serietidningarna står för en mikroskopiskt liten del av kakan. En kaka både Marvel och DC kan äta upp och ha kvar samtidigt genom att fejkförändra seriefigurernas koncept.

Det är inte Robin. Det är ”Robin.” Och så är det hela tiden. Superman kan dö. Spider-Man kan bli afroamerikan. Captain America kan bli ond. Wonder Woman kan börja jobba på en snabbmatsrestaurang. Hulk kan bli bonde. I en serie dog Punisher och kom tillbaka som zombie.

ANNONS

Det spelar ingen roll. I slutändan leder det alltid tillbaka till samma status quo som etablerades när varje given serie var som mest populär. Förändringarna är bara på låtsas.

Således kan den som läst superhjälteserier ett tag lite cyniskt undra hur länge Robins bisexualitet kommer att sitta i. Jag menar, han var faktiskt död ett tag – och det gick över.

LÄS MER:Recension: ”Cruella” i regi av Craig Gillespie

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS