Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt Dagens mediers källa skulle TV4:s ”Kalla fakta” vara ett av programmen som drabbas av deras nedskärningar, vilket inte stämmer enligt TV4.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Enligt Dagens mediers källa skulle TV4:s ”Kalla fakta” vara ett av programmen som drabbas av deras nedskärningar, vilket inte stämmer enligt TV4. Bild: Fredrik Sandberg/TT

TV4:s ”Kalla fakta” gör färre program i tablån

Under morgonen gick Dagens Media ut med att TV4:s granskande program ”Kalla fakta” skulle läggas ner. Nu dementeras uppgifterna av Viveka Hansson, programdirektör på TV4:
– Jag tror aldrig ”Kalla fakta” kan läggas ner av TV4. Det är en del av vårt dna, säger Viveka Hansson.

Den 1 februari i år meddelade TV4:s vd Casten Almqvist att de ska minska sin personalstyrka med 100 tjänster. Anledningen är att företagets vinst halverats under 2020.

Enligt Dagens Medias källor är TV4:s ”Kalla fakta” ett av programmen som drabbas av nedskärningarna. Programmet, som firar 30 år i år, ska enligt källorna läggas ned som självständig redaktion eftersom att den skulle dra för lite publik och inte vara lönsam nog.

Uppgifterna gällde också att grävredaktionen skulle upplösas och personalen överföras till den ordinarie nyhetsverksamheten.

Det stämmer dock inte, enligt TV4.

– Redaktionen består som en självständig redaktion precis som i dag, säger Viveka Hansson, TV4:s programdirektör för nyheter, samhälle och allmän-tv.

Däremot kommer de tablålagda programmen att bli färre.

– ”Kalla fakta” kommer att fortsätta jobba med fördjupande granskningar och avslöjanden precis som i dag, men det blir avslöjandet som avgör var, hur och när det publiceras, inte ett fast datum i en tablå, säger Viveka Hansson.

”Kalla fakta” kommer det vill säga att bli mer flexibla i sina publiceringar, ifall det blir i ett tablålagt program, i TV4 Nyheter eller på TV4 Play. Det eftersom att färre i dag tittar på linjära program.

Att lägga ner ”Kalla fakta” finns inte på kartan, menar Viveka Hansson.

– ”Kalla faktas” värde för TV4 kan inte räknas i kronor och ören. Vi har ett viktigt samhällsuppdrag och den grävande journalistiken är central för oss. Det skiljer oss från andra kommersiella tv-kanaler. Jag tror aldrig ”Kalla fakta” kan läggas ner av TV4. Det är en del av vårt dna, säger Viveka Hansson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.