Tusses triumf en uppvisning i kulturellt berikande schlager

Kvällens deltävling var en musikalisk häxbrygd. Ur röran reste sig en angelägen uppvisning i svensk mångfald. Och vi fick förmodligen dessutom se årets slutsegrare - sensationen Tusse.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I vår tar Tusse studenten från musikgymnasiet i Borlänge. Chansen är stor att han då redan har representerat Sverige i Eurovision-finalen i Rotterdam.

Tusse fullkomligt strålade på scen, bubblade i intervjun direkt, efteråt och är än så länge helt överlägsen i årets melodifestival. Han är dessutom precis vad tävlingen behöver för att nå en framåtrörelse liknande den som Loreen stod för med sin ”Euphoria” 2012. Faktum är att Tusse mycket väl kan utmana om EM-guldet i maj.

Melodifestivalen är ofta en banal och medioker tillställning. Men om man väljer ett lite annat perspektiv speglades den här kvällen också det moderna, svenska samhället. Schlager kan betyda något mer än det som syns på ytan.

ANNONS

”Mello är en plats där alla behövs, även om vi alla är olika så är vi sjukt lika varandra”, som Emil Assergård sade när han presenterade sig själv.

Det är allt annat än tomma ord. Det är tvärtom viktigt, kanske rentav avgörande, att säga detta högt på bästa sändningstid när vi dagarna innan tredje deltävlingen har en partiledare som twittrar om att det inte ska komma hit människor som är en ”kulturell belastning”.

LÄS MER:Tusse och Perrelli direkt till final

LÄS MER:GP tippar: Så slutar tredje delfinalen i Melodifestivalen

Den här lördagen delade proffsiga Timbuktu, supercoola Sabina Ddumba och begåvade Mapei scen i SVT:s största underhållningsprogram.

Sabina Ddumbas pappa flydde sin avrättning i Idi Amins Uganda och uppfostrade barnen i Fisksätra. Mapei flyttade till Sverige från Providence, Rhode Island och Jason ”Timbuktu” Diakité har sina rötter i Mali, New York och Lund och har vittnat om att växa upp med ”mellanskapet”.

LÄS MER:Körde fast – då tog G:son hjälp av läkarsonen Charlie

LÄS MER:Efter floppen – Perrelli tillbaka i schlagerfållan

Och så då kvällens stora stjärna Tousin ”Tusse” Chiza. Han föddes i Kongo-Kinshasa, flydde kriget med sin moster som sjuåring och kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Hans biologiska familj blev kvar och Tusse har växt upp och integrerats hos sin fosterfamilj i Tällberg i Dalarna. Han mobbades i grundskolan, hittade rätt i musikgymnasiet, vann Idol och tävlar i Melodifestivalen med en i sammanhanget modern låt inspirerad av The Weeknd och Bruno Mars. Dessutom har han ambitionen att ”utmana gängse könsnormer”.

ANNONS

Ödmjuke Tusses triumf i Melodifestival gör därmed skillnad. Förhoppningsvis inte bara för honom, utan också för alla andra som av vissa anses utgöra en ”kulturell belastning”.

Tillsammans med den glittrande Charlotte Perrelli från Hovmantorp visar Tusse från Kongo-Kinshasa och Tällberg hur snyggt, begåvat, varierat och rikt vårt land är.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS