Bio Roy är en av biograferna i Folkets hus och parker-rörelsen.
Bio Roy är en av biograferna i Folkets hus och parker-rörelsen. Bild: Elisabeth Alvenby

Tuffare regler – då blev det kö utanför biograferna

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten skärpta råd för bland annat konserter, föreställningar och museer i Östergötland, Stockholm och Västra Götaland. Men redan två dagar tidigare kom Region Skåne med sina hårdare direktiv.
– Dagen efter har vi en kö utanför biografen i Malmö där de krävde återköp, säger Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker.

ANNONS
|

Folkets hus och parker är en organisation med över 500 föreningar. Allt från folkhus och kulturföreningar till biografer. I Göteborg är exempelvis Bio Roy och Aftonstjärnan en del av organisationen.

Efter att Region Skåne valde att skärpa sina råd har organisationen gått ut med ett öppet brev där de påpekar att kulturlivet redan har fått ta stora smällar under coronapandemin och frågar hur detta ska ersättas ekonomiskt

LÄS MER:Göteborgsoperan hoppas kunna spela – trots nya beskeden

”De råd som regionen nu har gått ut med innebär i praktiken ett näringsförbud för våra verksamheter och slår extremt hårt mot redan utsatta kulturaktörer”, skriver de bland annat.

Enligt Calle Nathanson kunde de direkt se konsekvenserna av myndigheternas råd. Bara dagen efter var det kö utanför biograf Spegeln i Malmö och Röda Kvarn i Helsingborg. Inte för att köpa biljetter – utan för att göra återköp. Nu väntar han sig en liknande situation i övriga regioner.

ANNONS

LÄS MER:Så påverkar de nya restriktionerna regionen

– Vi har från dag ett tagit detta på största allvar. Det är mening att människor ska ta större hänsyn. Vi kan inte samlas på Ullared eller andra större gallerier. Eller festa på nattklubbar för den delen. Men att sitta kontrollerat med avstånd i en biografsalong?

– Det är ett extra hårt slag mot kulturlivet som redan har det så tufft, säger Calle Nathanson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS