Tove Torbiörnsson är död

ANNONS
|

Filmaren Tove Torbiörnsson har avlidit efter en längre tids sjukdom. Hon arbetade som dokumentärfilmkonsulent på Filminstitutet åren 2006-2010 och gav då stöd till en rad guldbaggenominerade filmer bland dem Belleville Baby, Nunnan, Maggie vaknar på balkongen, Ebbe – The Movie, Alice och jag, At Night I Fly, Pojktanten och Videocracy.

Tove Torbiörnsson var verksam som regissör, manusförfattare, klippare, producent och fotograf, men även som skribent. Förutom antologierna Samtal pågår och Verkligheter publicerade hon även poesi. Lyriksamlingen Befinner mig i sovrummet, med illustrationer av äldsta dottern Julia Herskovits gavs ut bara dagarna innan hon insjuknade i cancer, i december 2014.

ANNONS

2012 återkom hon till Filminstitutet som chef för avdelningen Omvärld. Redan som 18-åring följde hon med sin far dokumentärfilmaren Peter Torbiörnsson till Nicaragua för att filma. Hon gick regilinjen för dokumentärfilm vid dåvarande Dramatiska Institutet och har sedan dess varit verksam inom film och konst. Hennes mest kända egna film var Hitta hem (1999).

"Hennes vackra blå ögon utforskade oavbrutet sin omvärld. Av ren nyfikenhet, med stor empati och stor lust till att avbilda i både bild och text. Tove var alltid en skapande människa och hennes behov att uttrycka sig konstnärligt var obegränsat." skriver filminstitutets vd Anna Serner på måndagen på sin blogg där hon minns bästa vännen.

Tove Torbiörnsson blev 49 år. Hon avled på alla helgons afton, och efterlämnar närmast maken Alberto Herskovits och deras fyra barn: Julia, Joanna, Leo och Nora.

Dokumentärfilmaren Karin Ekberg, är en av många i den svenska filmbranschen som i dag sörjer Tove Torbiörnssons alltför tidiga bortgång. Hon minns vännen och kollegan så här:

"Modig, idérik, eldsjäl, klok, nyfiken. En fantastisk pedagog. En person som trodde på mötet och samtalet, på möjligheten att förändra och inspirera. På hållbara konstnärsskap och kollegiala nätverk. Och på att lyfta fram äldre generationer som banat väg för oss och ge dem den kredd de förtjänar, t ex Helma Sanders Brahms."

ANNONS
ANNONS