Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Tiotalets 100 bästa låtar – från Göteborg

Sarah Klang, Jens Lekman, Miriam Bryant ... Vi har listat Göteborgs 100 bästa låtar från de senaste tio åren, med egna kommentarer från artisterna på topplistan.

Snart läggs 2000-talets andra decennium till handlingarna och för att citera kungen är det "dags att vända blad". Men innan vi blickar framåt mot det kommande 20-talet måste såklart 2010-talets göteborgska musikscen listas, vägas och sammanfattas. Och det har vi gjort.

Det nya millenniets första decennium bjöd som ni säkert minns på klassiska låtar av Göteborgsakter som Broder Daniel, Laleh, The Knife och José González – och såg även födelsen av landets största artist Håkan Hellström. De senaste tio åren har väl Göteborg inte bjudit på riktigt lika starka stunder, men som musikdecennium betraktat får 2010-talet ändå klart godkänt.

Flera nya namn

Redan i februari 2010 debuterade Anna von Hausswolff med ep:n "Track of time" och i oktober samma år släppte Håkan Hellström sitt kanske starkaste album i karriären, "2 steg från paradise", översållat av sånger som färgat Göteborg och kommit att följa honom sedan dess. Men den här staden bjuder ju på så mycket mer än Håkan Hellström.

LÄS MER: "Det var mycket väntan när jag växte upp i Hammarkullen"

Sommaren efter slog Kapten Röd igenom med reggaesingeln "Ju mer dom spottar" och några månader senare inledde Miriam Bryant sitt samarbete med producenten Victor Rådström och påbörjade 2012 sin egen resa mot stjärnorna med "Finders keepers" och "Raised in rain".

Sedan dess har det rullat på med nya, stora namn som Sarah Klang, Parham, Albin Lee Meldau och Slowgold, och lite mindre kända som Skander, Shitkid, Arvid Nero och Tilde. Stadens tunga garde i form av In Flames, Hammerfall och Dark Tranquillity har alla släppt nya sköna låtar, och decenniet såg flera lite hemlighetsfulla akter dyka upp: Goat, Kårp, BF/C och The Exorcist GBG.

Stans 100 bästa låtar

För att visa på både den bredd och den spets som finns här har vi på GP:s kulturredaktion ställt samman en rejäl spellista med de 100 bästa låtarna från de senaste tio åren, en låt per artist, alla med adress eller rötter i Göteborg.

LÄS MER: Tilde - doldisen på GP:s topplista

Plats 11-100 är utan inbördes rangordning och låtarna finns med därför att vi på GP tycker om och vill lyfta fram dem. Däremot är de tio översta låtarna en ren topplista – och den presenteras i de flesta fall med kommentarer av artisterna själva.

FOTNOT: Spotifylistan ligger under vår topplista.

Så, varsågoda! Här kommer en spetsig topp10-lista samt en bred, härlig och exklusiv spellista med de 100 bästa låtar som Göteborg har kunnat erbjuda de senaste tio åren.

10. "Lyft och försvinn", Jonas Lundqvist, 2014

""Jag hade precis flyttat till Stockholm och försökte få tag på en vän i Göteborg, jag försökte få tag på något som jag visste var borta. Ludde Dahlberg från Skår spelar trummor. Ludde hade långt hår, avklippt jeansjacka med ett stort Kissmärke på ryggen och gick i min storebrors klass. Han skulle senare jobba bakom disken på Dolores Records där jag spenderade alla veckopengar på hardcore och engelsmän som mådde dåligt. Jocke Åhlund spelade in och producerade låten och jag minns att vi bara skrattade hela tiden."

9. "Nothing gold can stay", Tilde, 2018

"Låten kommer från en väldigt sorgsen plats i mitt liv och handlar om ett smärtsamt uppbrott. Jag skrev ner delar av texten på flygplatsen i Barcelona på väg hem till Sverige efter att mannen jag levde med hade träffat en annan. Jag gick omkring där och grät för mig själv och sedan dess är 'Nothing gold can stay' väldigt känslosam att sjunga. Det kommer nog alltid vara en låt som lägger sist i setet och avslutar mina spelningar med."

8. "Innan staden vaknar" Joel Alme, 2015

"Skrev den efter att ha hört en låt med 'The Velvelettes' och spelade in den i Kungstens studio med Mattias Glavå. Ville skriva en text om ett kärlekspar som sitter på en balkong småfulla precis på gränsen mellan natt och morgon. Att inte bry sig om hur man levt innan eller hur framtiden kommer se ut, bara bry sig om den här stunden på balkongen med någon man tycker om."

7. "Sommarvin" Hästpojken, 2013

"Adam skrev en demo som hette 'Sommarvin'. Han brukar döpa demos efter det han tycker att melodin påminner om, men jag har faktiskt ingen aning om vad som fick honom att döpa den till det. Hur som helst spann jag (Martin) vidare på det. Texten handlar nog egentligen om mig och Adam och hur det var när vi satt och skrev förr i tiden. Det blandades liksom mer upp med fest då. Tycker det blev en rätt fin bild av något man kan se som helt trivialt eller det som gör livet värt att leva."

6. "Push play" Miriam Bryant, 2013

"Låten kom till när jag gick på folkhögskola i Skåne. Texten är ett hopplock från tre olika dikter jag skrev under min gymnasietid, om ett ex och om min pappa, resten av musiken skrev jag ihop med Victor Rådström som producerat låten. 'Push Play' är en av väldigt få låtar från min första platta som vi fortfarande spelar live med bandet och jag älskar 'Push play', den banade väg för mig hemma i Sverige. I andra versen finns ett uttalsfel som jag tyckte var superpinsamt för några år sen men nu tycker är lite roligt - 'hiiiis embrace'".

5. "Ju mer dom spottar" Kapten Röd, 2011

"Raderna om 'ju med dom spottar på mig desto snabbare kommer jag blomma' och 'därute finns det gott om ormar' skrevs efter att jag utsatts för ett svek och började som en ganska arg låt. Men allteftersom blev den gladare och när min vän Milton fick höra den i studion blev han så upprymd att han automatiskt började dansa helt vilt. Den är kul att spela live och det känns väldigt bra att min populäraste låt är en låt som förmedlar en positiv känsla, att den kan fungera som en hjälpande hand och ge folk pepp och energi. Det är fint."

4. "Strangers" Sarah Klang, 2017

"Jag skrev den när jag bodde tillsammans med Jens Randrup precis vid Sjöfartsmuseet, sen träffade jag Kevin Andersson och han gav den liv. Minns att vi la tusen svinbra stämmor i studion när vi spelade in den och idag är det omöjligt för mig att höra och ta ut rätt stämmor till de som körar, så den kan aldrig bli lika bra som inspelningen. Men det är min enda kioskvältare till låt så det är ju tur den finns!!"

3. "I know what love isn't" Jens Lekman, 2012

"Jag skrev den här låten för min bästa vän Danae när jag bodde i Melbourne, Australien. Vi brukade åka runt i hennes gamla skrotiga bil och lyssna på rock och prata om livet och kärleken. Och vid nån tidpunkt så kom frågan upp: borde vi inte ingå ett skenäktenskap så att jag kan få stanna i landet? Och det var en fin tanke för vi hade båda kommit ut ur förhållanden just då och var väl inte så sugna på att någonsin bege oss in i ett nytt. Men så läste jag igenom lite blanketter och insåg att jag aldrig skulle kunna berätta historien för någon eftersom skenäktenskap är olagliga, och jag skulle nog aldrig riktigt kunna hålla käften om det eftersom det var en så bra historia. Så jag lämnade Australien och skrev den här låten."

2. "Goliat" Laleh, 2013

Laleh är mitt uppe i sitt studioarbete i Los Angeles och vill inte bli störd. Men via sin sambo Gustaf Thörn hälsar hon och tackar för den fina placeringen. Och visst är det en välförtjänt silverplats. Om Lalehs "Some die young" hjälpte till att försöka läka såren i Norge efter massakern på Utöya, så har "Goliat" blivit de svenska skolbarnens favorit. Men detta är inte bara en framtida skolavslutningsklassiker i nivå med "Sommaren är kort" och "Den blomstertid nu kommer", det är en fantastiskt fin låt i sin egen rätt och fungerar lika bra i december som i juni.

1. "Du är snart där" Håkan Hellström, 2010

Håkan Hellström vill inte kommentera sin låt eller det faktum att han toppar vår lista. Men säg såhär, när Tomas von Brömssen och Helen Sjöholm hjälper till att sjunga ens låt på Skansen så att de vuxna faller i gråt och ungdomarna skriker rakt ut, då har man gjort något rätt. Håkans längsta sång gjorde honom inte bara folklig i SVT, den satte en utomordentlig punkt på hans kanske bästa album, "2 steg från paradise". Detta är låten som också har avrundat alla hans Ullevispelningar på ett majestätiskt vis och på bästa sätt fångat Håkan Hellströms storhet som artist. "Du är snart där" är den största låt som har släppts av en Göteborgsartist under de senaste tio åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.