Lolita Pop, 2019.
Lolita Pop, 2019. Bild: Oskar Omne

Tio frågor till Karin Wistrand i Lolita Pop

Ett spelsuget Lolita Pop gästar på lördag Sticky fingers i Göteborg. Nu avslöjar sångerskan att det kan blir en fortsättning för bandet, som kultförklarades på 1980-talet. "Vi får se var det landar."

ANNONS

Karin Wistrand är sångerska i Lolita Pop, den Television-influerade rockgruppen som slog igenom 1979. spelade in totalt åtta album, turnerade och gjorde över 800 spelningar i Europa och USA under 1980- och 1990-talet.

LÄS MER:Återförenat Lolita Pop åker på turné

I sommar fyller bandet fyrtio år, vilket de firar med en återförening och en miniturné. GP fick ett snack med en väldigt förkyld Karin Wistrand på väg till KB i Malmö.

Hur känns återföreningen?

– Roligt på flera olika plan: det är fint att få se publiken återförenas och inte minst kul för oss i bandet att återses i musiken. De gamla låtarna får ett nytt ljus på sig när vi spelar dem nu, och det känns härligt för mig att få stå på scen mitt emellan Benkt (Söderberg) och Sten (Booberg) – deras gitarrspel är verkligen eget och väldigt unikt.

ANNONS

Vad har varit bäst hittills?

– Att få spela vissa låtar som vi inte framfört på fyrtio år, eller iallafall inte på trettio... Nu kör vi material från allra första skivan till den sista, och det var skitlänge sedan vi spelade till exempel "Stilla natt", "Släng katten i väggen" eller "Guld här?" Jag är väldigt förvånad över att det finns så många fans kvar därute… och att de kan våra texter!

Något som inte fungerat lika bra?

– I Växjö spelade vi på Kafé de luxe där det var en väldigt liten scen. Jag fick stå bakom bardisken. För fyrtio år sedan hade jag löst det genom att kliva upp på bardisken och sjunga, men det gjorde jag inte nu.

LÄS MER:Balansakt mellan bedårande briljans och det som är helt okej

Hur låter Lolita Pop nu – jämfört med när ni slog igenom?

– När Lolita började lät det väldigt kantigt, vi spelade liksom ett lut framåt rytmiskt sätt. Nu är vi mycket friare och svängigare. Det är inte samma energi som då, men det är energi, bara av ett annat slag. Vi har årens samlade energi i oss, kan man säga.

Vad betyder Lolita Pop för dig?

– Jag var 19 år när vi slog igenom och 32 eller 33 år när vi slutade. Det är ju de åren som formar en som människa. Det var då man blev vuxen. Så det är klart att Lolita Pop har betytt oerhört mycket. Allt det där kollektiva arbetet också, all planering och turnerandet, köra bussen, ja hela det där jäkla projektet. Jag har hållit på med musik sedan dess också, men inte på heltid.

ANNONS

Varför ville ni återförenas just nu?

– Det är väl en vilja att hitta tillbaka till sina rötter, på något sätt. Många 1980-talsband, inte bara vi, återförenas. Vi är ungefär i samma ålder, vissa har fortsatt spela, andra har gjort annat, kanske fått barn, som nu blivit vuxna och flugit ut. Vi är i en fas i livet då man hämtar upp vad man en gång gjorde, det som betytt mycket för en och som format en.

Vad hände egentligen med er USA-lansering?

– Vi och Imperiet låg på Mistlur där Peter Yngen var skivbolagschef då, och han hade jobbat upp kontakter i USA. Så vi åkte dit en sväng, tillsammans med Imperiet. Det var roligt, och inte minst i Los Angeles var intresset stort. Vi var ett av de banden som det satsades på. Sedan Hände det inte för oss, vi slog aldrig igenom där, men det är ändå roligt att ha fått pröva.

LÄS MER:Recension: Thåström: Texter, Peter Le Marc: Sångtexter

Thåström och LeMarc har just släppt böcker med sina samlade texter. Vad tror du om en jubileumsbok med Lolita Pops samlade texter på svenska?

– Ja det vore något! Så kanske det kan bli. Haha, jag har faktiskt inte tänkt på det, men det är ju en bra idé. Det är något vackert med texter i skrift, ser fram emot att läsa Thåströms bok som jag just har beställt.

ANNONS

Är ni sugna på att skriva nytt material och kanske ge ut en ny skiva?

– Ja, så kan det mycket väl bli. Vi gillar ju att spela nu. Förut sa vi alltid nej. Nu säger inte nej längre, utan håller dörren öppen. Vi får se hur det landar. På turnén plockar vi russinen ur kakan, spelar vi på utvalda ställen, på utvalda orter och vi har sagt att det här ska vara vårt test. Om vi får ihop det på olika sätt, kan det bli en fortsättning i sommar. Och då vill vi nog komplettera med något nytt.

Vad kan publiken förvänta sig av spelningen på Sticky fingers?

– Lolita kommer att vara där! Att få till rätt stämning har inte varit något problem. Sedan får vi hoppas att vi inte hostar för mycket. Benkt ringde nyss, och hade åkt samma förkylning som jag. Så vi får krya på oss. Det gör mig varm om hjärtat att tänka på Göteborg – en av våra favoritplatser. Lolita Pop uppträdde på Mud club och på Trägår'n, och jag tror kanske att vi var på Liseberg också...

LÄS MER:Lolita Pop återförenas på Majas i Apelviken

Lolita Pop

Rockgrupp från Örebro. Bildades till invigningen av musikklubben Rockmagasinet i Örebro den 26 maj 1979. Lär ha tagit sitt namn från en porrklubb i närheten av Rockmagasinet, där en "Fröken Lolita" uppträdde.

Bandets kärna bestod av sångerskan Karin Wistrand, gitarristerna Sten Booberg och Benkt Svensson (numera Söderberg). Slagverkaren/saxofonisten Per Eriksson är en annan långvarig medlem.

1982 gav de ut sitt första album, "Falska Bilder", på Pipaluckbolaget. Därefter följde skivan "Fem söker en skatt".

1983 lämnade basisten Thomas Johansson, men fortsatte att skriva många av bandets sångtexter.

Gruppen gav även ut skivorna Irrfärder (1983), Lolita Pop (1984), Att ha fritidsbåt (1985), Lolita Pop (1987), Love Poison (1989) och Blumenkraft (1990) innan de splittrades 1991.

Återförenades 4 september 2019 för att spela på festivalen Live at Heart i Örebro.

2019 års upplaga av Lolita på turné består av Karin Wistrand sång, Benkt Söderberg och Sten Booberg på gitarr, Richard Donatello på bas och Bobo Öhlund på trummor.

Lolita Pop, 1984.
Lolita Pop, 1984. Bild: Torbjörn Calvero

Här är alla stoppen på Lolita Pops turné:

4 september Live at heart, Frimis, Örebro

25 oktober Majas vid havet, Varberg

26 oktober, Kafé de luxe, Växjö

1 november, Kulturbolaget, Malmö

2 november Sticky fingers, Göteborg

8 november, Slaktkyrkan, Stockholm

9 november, Out & Loud, Hedemora

15 november, Biografbaren. Eskilstuna

16 november, Hulingen, Hultsfred

ANNONS