Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

”Tigrar” dubbelt prisad på Göteborgs filmfestival

Fotbollsfilmen ”Tigrar” är årets vinnare av Dragon award på Göteborgs filmfestival. Huvudrollsinnehavaren Erik Enge får årets skådespelarpris.
– Han är Sveriges nästa stjärna i Hollywood, säger regissören Ronnie Sandahl.

”Tigrar”, filmen som bygger på fotbollstalangen Martin Bengtssons kraschlandning under sin tid som ungdomsproffs i italienska Inter i 2003, fortsätter kamma hem priser på de festivaler där den visas.

– Det här är femte och sjätte priserna på fyra festivaler så det är otroligt kul. Det är speciellt att vinna i Göteborg. Jag är från Falköping och min allra första kortfilm hade premiär på festivalen för tio år sedan. Det är hemmaplan, säger en glad Ronnie Sandahl som hyllar de andra tävlingsfilmerna.

– Det måste vara det starkaste startfältet på väldigt länge så med tanke på det blir man ju ännu mer tacksam över priset.

Martin Bengtsson och Ronnie Sandahl lärde känna varandra då de bokdebuterade ungefär samtidigt och tillsammans tog hand om innermittfältet i svenska författarlandslaget i fotboll.

Redan då tog man i hand på att Ronnie skulle göra film av boken ”I skuggan av San Siro” där Martin skriver om hur drömmen om livet som proffs går sönder och slutar på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Milano.

Nu blir ”Tigrar” andra delen i Ronnie Sandahls trilogi om filmer som skildrar idrottens värld. Först ut var ”Borg” där Sandahl skrev manus, härnäst väntar Hollywood-produktionen ”Perfect” baserad på gymnasten Kerri Strugs självbiografi ”Landing on my feet” som svensken manusbearbetat.

– Bortsett från några filmer om boxning och dans är sportfilmer ganska tråkiga och handlar om att vinna den stora avgörande matchen. Jag vill ändra på det och i ”Tigrar” handlar det istället om att vinna eller förlora sitt liv och vad som händer med människovärdet i en extrem miljö som den moderna fotbollen, säger Sandahl.

Ronnie Sandahl berättar att man lagt mycket krut på fotbollsscenerna i filmen, men till skillnad från i ”Borg” handlar det inte om att återskapa en speciell match eller situation.

– Vi ville visa det du inte kan se i en match på tv och skildra ensamheten som kan finnas på en fotbollsplan. I filmscenerna blir fotbollen mer av en individuell sport, lagkamraterna är Martins största fiender, säger Ronnie Sandahl som bland annat inspirerats av dansscenerna i ”Black swan” med Natalie Portman i huvudrollen.

I huvudrollen syns alltså Erik Enge som nu spås en lysande framtid i den internationella filmbranschen. Såhär skriver juryn:

”Med sin subtila och nyanserade prestation – först lågmäld och sedan förkrossande intensiv – och med en fysik som förebådar rollfigurens bräcklighet från filmens allra första ruta, lyckas den här unga skådespelaren vara samtidigt både kraftfull och skör”.

– Jag har vetat länge att Erik ska bli vår nästa stora stjärna, med den uppmärksamhet han och filmen får nu så kommer det att gå ännu fortare, lovar Ronnie Sandahl.

”Tigrar” får svensk biopremiär den 27 augusti.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.