Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Therése Lindgren kritiserar kulturministerns frisyr

Therése Lindgren riktar skarp kritik mot Kulturministern Amanda Lind gällande hennes frisyr. ”Vi har en kulturminister som inte förstår kulturell appropriering” skriver influencern på instagram.

33-åriga Therése Lindgren är Sveriges största influencer. 2013 startade hon en Youtubekanal som i dag har över en miljon följare. Tre år senare blev hennes bok ”Ibland mår jag inte så bra” årets mest sålda fackbok. Den följde hon 2017 upp med ”Vem bryr sig?” om veganism och djurrätt. Sommaren 2020 gjorde hon också debut i Sommar i P1.

”Svårt känna förtroende”

Det är ingen tvekan om att 33-åriga Lindgren är en inflytelserik röst, när hon nu riktar sin ilska mot kulturministern och hennes frisyr på Instagram.

”Det här är ingen ny diskussion...” börjar Lindgren sitt inlägg på insta story – vilket stämmer – eftersom diskussionen om Amanda Linds frisyr var aktuell redan då hon tillträdde som kulturminister i januari 2019. Då slog ministern fast att hon haft frisyren sedan hon var ung, och inte hade några planer på att ändra den. ”Det är en debatt som måste föras. Men den är ju bredare än min frisyr” sa Amanda Lind då i Morgonpasset i P3.

LÄS MER: Influencers – de nya skönhetsdrottningarna

Therese Lindgrens beska inlägg fortsätter så här:

”...men jag kan inte hjälpa att förvånas över att vi har en kulturminister som inte förstår kulturell appropriering varje gång jag ser Amanda Lind”.

”Svårt att känna förtroende”

Att som vit person ha dreadlocks ses av vissa som kulturell appropriering. En av dem är helt uppenbart Therése Lindgren:

”Jag känner att det är svårt att känna förtroende för hennes jobb när hon envist väljer att behålla sin frisyr som hon kritiserats för sedan dagen hon tillträdde.” skriver hon.

Den flerfaldigt Guldtubenbelönade influencern är upprörd över att Amanda Lind inte tagit till sig av kritiken då.

”Att som kulturminister stjäla från andra kulturer gör att man, enligt mig, framstår som tondöv och respektlös.”

LÄS MER: Adjö till lyckopillren – framtidens behandlingar av depression

Tweeten slutar med en direkt uppmaning till kulturminister Amanda Lind:

”@amandalind_ jag vet att ditt argument för att behålla frisyren är att du ’haft den sedan 20-årsåldern’ men det gör det inte rätt.”

GP har sökt kulturminister Amanda Lind, som avböjer att kommentera.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.