Anders Tegnell intervjuas av Fredrik Skavlan.
Anders Tegnell intervjuas av Fredrik Skavlan. Bild: SVT/Skavlan

Tegnell till Skavlan: Hög sannolikhet att vi båda blir smittade

Statsepidemiolog Anders Tegnell har blivit ett av Sveriges kändaste ansikten. Under fredagen gästar han SVT:s Skavlan och berättar bland annat varför svenska skolorna inte stänger och om sina tomatodlingar.

ANNONS
|

För några månader sedan kände förmodligen många svenskar inte ens till ordet statsepidemiolog. Nu hör och läser vi ordet varje dag. De senaste veckorna har knappt en dag gått utan att innehavaren av posten i Sverige, Anders Tegnell, direktsänds, citeras och fotograferas.

Under fredagen besöker han programmet Skavlan på SVT i ett avsnitt där även Zara Larsson, Carl Bildt och Babben Larsson intervjuas.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Bland annat får Tegnell frågan om han hade gjort något annorlunda, om han ser tillbaka på de senaste veckorna.

– Vi kunde ha börjat kommunicera och diskutera vad vi behöver göra ännu tidigare. Men jag tror många med oss först såg det här i Kina och tänkte att det kanske inte behöver bli så mycket mer. Alla blev rätt chockade när det blev som det blev i Italien och det satte igång tankeverksamheten i många länder i världen.

ANNONS

Skavlan och Tegnell diskuterar även hur mycket av ansvaret som ligger på politikerna respektive Folkhälsomyndigheten.

Skavlan undrar vem som bär ansvaret om Sveriges strategi visar sig, med facit i hand, vara helt fel.

– I slutändan är det ju min chef. Det är så en myndighet fungerar, säger Tegnell.

Inte Löfven?

– Det är en uppdelning av myndigheterna och den politiska nivån. Man kommer säkert peka på bägge efteråt.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens vädjan efter dödsfallen: Minska kontakterna i äldreomsorgen

Tvång eller rekommendation?

Men om den bästa lösningen är att tvinga folk att vara hemma med hot om böter är Anders Tegnell fortfarande inte säker på.

– Det är svårt att veta vad som är den bästa motivationen. Om den bästa motivationen är att inse "om jag gör det här kommer mina föräldrar inte bli sjuka" eller om det är ett hot på något sätt.

Enligt Tegnell är det inte aktuellt att stänga skolorna i Sverige, speciellt när smittspridningen har gått så långt.

– Den forskning som finns visar att om man öppnar skolorna plötsligt igen får man en jättehög peak efteråt, det är ett av problemen med skolstängningar att man löser inga problem. Man kan möjligen skjuta på dem en bit in i framtiden och möjligen blir de då värre.

Tegnell får också frågan varför så många andra länder skulle stänga skolor och gränser om det inte skulle ha någon effekt?

ANNONS

– I Sverige har vi gjort bedömningen att vi kan nå lika långt med andra typer av åtgärder. Egentligen försöker alla länder göra samma sak, vi försöker få smittan att spridas så långsamt som möjligt. Jag tror inte du hittar någon i världen som jobbar med dessa frågor som tror att man kan bli av med den här smittan längre.

Betyder det att du och jag kommer få det, undrar Skavlan.

– Ja, med hög sannolikhet. Och det är väldigt hög sannolikhet att varken du eller jag kommer att märka av att vi har haft det. Vi kanske har haft det bägge två vid det här laget, det vet vi inte, säger Anders Tegnell.

Pysslar med tomatplantorna

Tegnell berättar även om det privata livet i programmet och att han har många familjemedlemmar i världen som han i nuläget inte kan träffa.

Hemmavid fokuserar han mycket på sina tomatplantor.

– Jag tycker att det är roligt att pyssla i trädgården. Det är skönt att komma från jobbet och göra något helt annorlunda, säger han.

Han har även två döttrar som arbetar inom vården, en som sjuksköterska på infektionskliniken i Malmö och en som utbildar sig till intensivvårdsläkare.

– Det är jättebra för mig att få en insyn hur verkligheten fungerar och hur personalen tänker, säger Anders Tegnell.

ANNONS

LÄS MER:Förlängd reseavrådan till 15 juni

ANNONS