Tablå-tv har gjort comeback som lägereld

När pandemin började visste hon inte att en av sidoeffekterna var att börja följa Melodifestivalen slaviskt. Victoria Greve ser en nygammal lägereld flamma upp hemma i vardagsrummet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det började försiktigt med ”Gift vid första ögonkastet” förra våren. Sommaren var lugn. Sen har det gradvis trappats upp. Allt eftersom temperaturen föll i höstas, smittotalen steg och restriktionerna blev fler har jag borrat mig allt djupare ned i tv-soffan.

Jag började följa ”På spåret” varje vecka. Sen ”Melodifestivalen”, slaviskt, efter att inte ha följt programmet regelbundet sen Sanna Nielsen gick ut mellanstadiet. Första avsnittet såg jag för att jag inte hade något bättre för mig. Sen blev det någonting att se fram emot. Jag var inte ensam framför tv:n. En kollega räknar ut att drygt 2 miljoner fler tittare sammantaget såg Christer Björkmans sex timmar långa ärovarv runt Annexet jämfört med turnén i fjol.

ANNONS

Sammanlagt kollade vi svenskar 10-15 minuter mer på våra tv-skärmar under januari och februari jämfört med samma tid förra året. Det är ett trendbrott som kommer efter tio års konstant fallande kurvor. MMS mätning från mars visar att det är just SVT och Tv4 som lockar mest.

Tv:n är helt enkelt en nygammal lägereld som flammat upp hemma i vardagsrummet. Program som ”Gift vid första ögonkastet”, ”Husdrömmar”, ”Let’s dance” och ”Masked singer” lockar storpublik.

Självklart är det en coronaeffekt. Scenerna är stängda sedan länge, även om några få nu planerar att öppna upp för en minipublik. Tanken på att trängas med andra i ett konserthav och känna basen genom bröstkorgen känns helt verklighetsfrämmande. Biobiljetter i Göteborg är svårare att boka än vaccinationstider för en sjuttioplussare utan bank-id.

Vad skärmhjärnorna kommer att göra med oss på sikt återstår att se, när nu livet så småningom öppnar upp igen. Jag har också en gnagande känsla av att mycket av det jag ser på tv nu inte är stort bättre än barnprogram. Kanske har vi (jag!) blivit dummare av all social distans, som Kristofer Ahlström skriver om i DN Kultur (13/4).

Men tv-tablån erbjuder oss en plan varje vecka i en tid som helt saknar planer och där verkligheten börjat kännas lite... overklig. Ännu viktigare tror jag – den låter oss få ha gemensamma upplevelser bortom känslan av att vara ensam och isolerad.

ANNONS

Vem som egentligen gömmer sig bakom godisautomatens huvud i ”Masked singer” är sekundärt. Analyserna av ”Gift vid första ögonkastet” och ”Mello” är en av få saker jag fortfarande kan dela med en vild främling.

Läs fler kulturkrönikor av Victoria Greve:

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” får oss att prata om klass

LÄS MER:Mötesplatsen blev tillhåll för fula gubbar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS