Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler eller färre vargar? Det är en av frågorna du ska svara på för att vara med i
Fler eller färre vargar? Det är en av frågorna du ska svara på för att vara med i "Sverige möts".(Vargen på bilden bor i björnparken i Flå i Norge.) Bild: Paul Kleiven

Johanna Hagström: SVT:s nya debattprojekt är en skopa bensin på elden

De enda som kan lockas att delta i SVT:s "Sverige möts" är de som redan tar upp allt syre i sociala medier. Johanna Hagström backar snabbt ut från det nya debattprojektet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Opinion Live går i graven och SVT är på jakt efter nya debattformat. Därför lanserade man häromdagen det nya projektet ”Sverige möts”. I ett första tv-inslag intervjuades en man som ondgjorde sig över att en släkting sagt upp bekantskapen med honom efter en diskussion om invandring. Mannen menade att det är en fara för demokratin om vi demoniserar meningsmotståndare. Själv stod han för ”en livlig diskussion”.

LÄS MER: Opinion Live lägger ner

Det tog inte lång tid att googla fram att mannen i sina livliga diskussioner på sociala medier kallat kvinnliga politiker för både ”hora” och ”häxa”. Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter, medgav i DN att det hade varit bra med någon mer fråga om mannens eget bidrag till det hårda tonläget.

Det är förstås bekymmersamt att SVT inleder sin satsning för att förstå och kanske mjuka upp det polariserade samtalsklimatet med ett inslag som lade upp bollen för ännu fler hårda ord och anklagelser.

Grundtanken är inte så dum. Att mötas öga mot öga, utan publik, är en beprövad modell för att sänka tonläget.

Dock kände jag hoppfullhet inför den andra delen av projektet: En samtalsmodell, där tittarna bjuds in att svara på några åsiktsfrågor i ett formulär på svt.se och därefter få möjlighet att träffa en meningsmotståndare i verkliga livet.

Grundtanken är inte så dum. Att mötas öga mot öga, utan publik, är en beprövad modell för att sänka tonläget. SVT lutar sig också mot liknande projekt i Tyskland, Danmark och Norge som ska ha gett gott resultat.

LÄS MER: Hög tid för storstädning i Kristallens regelverk

Glad i hågen klickar jag på formuläret för att testa. Och känner hur hjärtat sjunker ner i magen. Du förväntas svara ja eller nej på sju påståenden om de mest infekterade ämnena just nu. Någon ”jag vet inte”-knapp finns inte. Det är ja eller nej till vargar, flyktingar, köttätande, feminism, dyr bensin, tiggeri och skatter. Välj sida eller du får inte vara med.

Om det polariserade samtalsklimatet är en eld så kastade SVT just en rejäl skopa bensin på den. För det första är det rent ohederligt att tvinga in oss i dessa åsiktshörn. Alla som jobbar med opinionsundersökningar måste ta sig för pannan när de ser detta. För det andra så är det bara de hårdaste tyckarna på ytterkanterna som kan svara ärligt på alla frågor.

Jag blir bara trött och väldigt ledsen och backar snabbt ut igen.

Tänk om SVT i stället hade försökt skapa en plattform för alla som upplever någon sorts gråskala i livet, som kanske tycker att vargfrågan är jättesvår och komplicerad? För alla som är osäkra på vad feminism egentligen är? Eller som bara inte tycker att bensinskatten är en så viktig fråga.

Ska man få folk att känna sig välkomna måste frågeställningarna nyanseras. Det finns redan bra verktyg i form av de valkompasser som med åren blivit riktigt finkalibrerade. Men det här? Jag blir bara trött och väldigt ledsen och backar snabbt ut igen.

SVT säger att det redan är många som har anmält sig till "Sverige möts". De får gärna motbevisa mig, men jag är helt övertygad om att de som känner sig manade att delta tillhör den lilla hårdföra klick av drivna debattörer som redan tar allt syre på sociala medier. För oss andra är det bara ännu ett ogästvänligt rum.