Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möttes för samtal om Sveriges Natoansökan inför Natoländernas stora toppmöte.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möttes för samtal om Sveriges Natoansökan inför Natoländernas stora toppmöte. Bild: Henrik Montgomery/TT

Björn Werner: Sveriges Nato-inträde är som en solkig svensexa

Sverige säger adjö till 200 år av alliansfrihet och vi gör det på det mest ovärdiga vis. När Turkiet är klara med oss är våra principer inte mycket mer värda än en bit smutsigt toapapper på en krogtoalett. Det menar GP:s kulturchef Björn Werner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ceremonin när Sveriges neutralitet en gång för alla ska begravas är så bortom värdighet att jag helst vill blunda.

Den princip som i över 200 år hållit Sverige utanför det krig och elände som plågat resten av Europa förtjänar, dess fel och brister till trots, en kunglig jordfästelse. En prunkande storkyrka fylld med svartklädda potentater, griftetal från vår tids största skalder, kanske ett nyskrivet rekviem till dess ära. Hela Sverige borde gå med sorgeband och hedra minnet med en tyst minut.

I stället liknar vårt lands avsked till fred, självständig humanism och ett tydligt nej till krass geopolitik mest en solkig svensexa. Magdalena Andersson som med sin nya polare Erdogan tvingas till allt mer förnedrande övningar på en dansk bodega. Principer flyger ut genom fönstret en efter en när Turkiets diktator tvingar henne att acceptera hans dumheter.

ANNONS

På bara någon vecka har Sverige, tvärtemot tidigare utfästelser, tvingats gå med på att börja utvisa personer med kopplingar till den kurdiska självständighetsrörelsen. ”Terrorister”, som Turkiet kallar dem. Och visst. Sverige ska förstås inte husera terrorister. Men Magdalena Anderssons nya vän är diktator över ett land som sedan 2016 slagit ner hårt mot all form av politisk opposition. Som har för vana att fängsla journalister som i sitt rapporterande anses sätta regimen i dålig dager. Ungefär den sista personen man vill ska sätta ramarna för vad terrorism är eller inte är.

Det hela är inte över förrän Sveriges samtliga principer stampats grundligt samman till ett liten bit toapapper på en krogtoalett.

Ändå måste Sverige lyssna. Tidigare skandaler, som Egyptenavvisningarna och Saudiaffären är en västanfläkt mot detta. Så blir det när vi ska visa att vi kan vara duktiga medlemmar i en krigsklubb som förutom ett gäng hyvens västdemokratier också alltså består av halv- eller heldiktaturerna Turkiet och Ungern. Länder som fram till för bara månader sedan stod Sverige fritt att öppet kritisera, men som nu bestämmer över Sveriges säkerhetspolitiska framtid.

För ni tror väl inte att det slutar här? Erdogan har sedan år tillbaka ägnat sig åt utpressning av EU genom att hota att släppa en ny våg av flyktingar över kontinenten. Han har ingen som helst anledning att dalta när Sverige befinner sig i underläge. Varför skulle han? Bara timmar efter att svenska ministrar kunnat ge ett diffust besked om vilka eftergifter man behövt göra till Turkiet gick Erdogan ut med nya krav: 73 ”terrorister” ska utvisas från Sverige.

ANNONS

Och sen, när Turkiet slutligen gör tummen upp finns Rysslandsvännen och ungerska diktatorn Viktor Orbán kvar. Det hela är inte över förrän Sveriges samtliga principer stampats lika grundligt samman som en bit toapapper på en krogtoalett.

Det är det höga pris som svenska folket måste betala för att byta ut ideal mot geopolitik, humanism mot trygghet. Ett pris vi aldrig ens fick rösta om, eftersom partierna sålde ut vår självständighet ovanför våra huvuden.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER:Majorna och Linné har blivit varumärkesplojar

LÄS MER:Rätten till liv får inte bli en kontroversiell åsikt

LÄS MER:Litteraturrecension: ”Den avgörande striden” av Gellert Tamas och ”Segra eller dö” av David Baas

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS