Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Bergendahl framför sitt bidrag under torsdagens repetitioner inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Anna Bergendahl framför sitt bidrag under torsdagens repetitioner inför finalen i Melodifestivalen i Friends Arena. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Mellobeslutet: "Vi kör med publik"

SVT sänder genrepen och Mellofinalen med publik. Sverige gör därmed en annan riskbedömning i coronavirusets spår än sina danska kollegor. Samtidigt uppmanas sjuka och personer som varit i riskområden att stanna hemma. Då får de också biljettpengarna tillbaka, lovar SVT:s HR-chef Sabina Rasiwala.

Danska Ekstra Bladet var först med att rapportera om statsministern Mette Frederiksens nya påbud: att stoppa alla inhemska konserter och evenemang med fler än 1 000 personer. Beslutet drabbar även danska Melodifestivalen, där uttagningen nu hålls i Royal arena i Köpenhamn – utan publik.

Det danska Mello-beskedet ledde till ett blixtinkallat krismöte med SVT och Live Nation.

Under fredagseftermiddagen kom dock ett lugnande besked till alla dem som ser fram emot en högtidsstund med Mello i Friends arena.

– I dagsläget kommer vi att köra med publik, säger Camilla Hagert, presschef på SVT, till Aftonbladet.

"Vi håller oss ajour"

Hon reserverar sig dock genom att poängtera att SVT följer Folkhälsomyndighetens angivna rekommendationer. Ett beslut om att inte tillåta publik ta del av Melodifestivalens genrep och final kan alltså ändå bli aktuellt om Folkhälsomyndigheten eller regeringen ändrar sig.

– Om de skulle gå ut med något direktiv och rekommendera oss att inte ha något stort event så måste vi ju givetvis förhålla oss till det. Vi håller oss ajour med experter hela tiden och kommer att sitta i möte kontinuerligt, säger Camilla Hagert.

I ett pressmeddelande från SVT uppmanas personer som känner sig sjuka eller som har varit i riskområden för corona att stanna hemma från Melodifestivalen. Detta gäller såväl genrepen på fredag och lördag som finalen på lördag kväll.

"Visa omsorg om andra"

Sabina Rasiwala är SVT:s HR- och kommunikationsdirektör:

– Vi vädjar till människors goda omdöme att de ska stanna hemma om de känner sig sjuka, av hänsyn till andra, säger hon till GP och fortsätter:

– Det är en försiktighetsåtgärd för att skapa ett tryggt evenemang för alla besökare.

Den som har varit i något av de riskområden som listas på Folkhälsomyndighetens hemsida, och som kan uppvisa resedokument, kommer också att få pengarna tillbaka om de avstår från Mello-kvällen, säger Sabina Rasiwala till GP.

– De ska då kontakta oss på [email protected], så får de ersättning för sina biljetter.

I nuläget är det inte aktuellt att ge andra oroliga besökare pengarna tillbaka för några Mello-biljetter.

Vidtar ni några extra åtgärder inför Mello för dem som ändå oroar sig för coronasmitta?

– Hela syftet med den här extra åtgärden – att ge pengarna tillbaka till dem som varit i riskområden och väljer att stannar hemma – är ju att publiken ska känna sig lugn och trygg under genrepen och finalen, säger Sabina Rasiwala.

Ni kommer alltså inte att dela ut munskydd eller liknande?

– Nej vi planerar inga andra åtgärder eller rekommendationer förutom de försiktighetsåtgärder jag nämnt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.