Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jönssonligan väcks till liv – igen. Från vänster David Sundin (Dynamit-Harry), Anders Johansson (Vanheden), Henrik Dorsin (Sickan) och Hedda Stiernstedt (Doris). Bild: Eric Josjö
Jönssonligan väcks till liv – igen. Från vänster David Sundin (Dynamit-Harry), Anders Johansson (Vanheden), Henrik Dorsin (Sickan) och Hedda Stiernstedt (Doris). Bild: Eric Josjö

Svenska humoreliten tar sig an Jönssonligan

Henrik Dorsin spelar snillrike ”Sickan” i nya ”Se upp för Jönssonligan”. Filmen, en hyllning till 80-talsklassikern, regisseras av Tomas Alfredson och väntas få premiär julen 2020.

Nu har de första bilderna släppts på Jönssonligan 2020.

Henrik Dorsin, folkkär bland annat som ”Ove” i tv-serien Solsidan blir den som nu axlar Gösta Ekmans mantel som den kriminelle mästerhjärnan Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. Han har en plan och hans liga består denna gång av idel kända ansikten: Anders ”Ankan” Johansson – ur komikerduon ”Anders & Måns” – syns som Ragnar Vanheden medan komikern David Sundin spelar hans kusin ”Dynamit-Harry”. Som Doris ser vi Hedda Stiernstedt som blev stjärna över en natt i rollen som Nina i tv-succén ”Vår tid är nu.”

–Jag ville sätta ihop en Jönssonliga bestående av mänskor man skulle kunna tänka sig att åka på en veckas kanotsemester med, säger regissören Tomas Alfredson i ett pressmeddelande och förtydligar sig:

LÄS MER: Här låg en biograf – det ligger där nu

– Alltså personligheter som besitter lika delar glatt humör, äventyrlighet, charm, intelligens, dåligt omdöme, värme och larvighet. Henrik, Hedda, Ankan och David bär i överflöd alla dessa egenskaper och tillsammans tycker jag att de blivit helt oemotståndliga.

Grotesco-doftande manus

Tomas Alfredson har skrivit filmens manus i samarbete med Henrik Dorsin och Rikard Ulvshammar, båda medlemmar i humorgruppen Grotesco.

Henrik Dorsin i sin tur beskriver sig som ”besatt av Jönssonligan” sedan fyraårsåldern.

– Det är med stor vördnad och med en stark känsla av ansvar jag filar vidare på denna typ av snäll folklig komedi, som jag högaktar. Och som gör mig glad som en lax, säger han i pressmeddelandet.

LÄS MER: Jobbregn över "syskonen Löwander" efter Vår tid är nu

Originalkomedin ”Varning för Jönssonligan” gjorde stor succé efter premiären i december 1981. Filmerna var ursprungligen en svensk bearbetning av den danska originalidén: ”Olsen-banden” – om det hetsiga kriminella geniet Egon Olsen och hans inte lika geniala kumpaner Benny Frandsen och Kjeld Jensen.

I Sverige kom serien filmer om den kriminella trion Jönssonligan att utvecklas i en delvis egen riktning, och gjorde stor succé.

Efter uppföljaren ”Jönssonligan & Dynamit-Harry” (1982) gjordes åren 1984 till 1995 ytterligare sex filmer om ligan och deras kupper mot Ikea, på Mallorca och så vidare. I det sjätte äventyret ”Jönssonligan & den svarta diamanten” ersattes Gösta Ekman av Peter Haber i rollen som Sickan, som där hamnade på mentalsjukhus. Filmen är en parodi på en annan filmklassiker: Fritz Langs mästerverk ”Dr Mabuses testamente” från 1933.

Lilla och ironiska Jönssonligor

Som en spin-off på Jönssonligan-succén följde åren 1996-2006 fyra filmer om Lilla Jönssonligan.

LÄS MER: Han gör Netflix första svenska originalfilm

Redan i januari 2015 lanserades en Jönssonliga för 2000-talet på biograferna: ”Jönssonligan – Den perfekta stöten” i regi av Alain Darborg. Där syns Simon J. Berger i rollen som ”Sickan” nu en skicklig biltjuv flankerad av Torkel Pettersson som Dynamit-Harry och Alexander Karim som Vanheden. Filmen fick ett blandat mottagande av den svenska kritikerkåren, med betyg från noll till fyra. GP:s filmkritiker Mats Jonsson förstod sig inte riktigt på det Jönssonligan-äventyret som han beskrev som en ”Sickan möter Snabba cash” historia för den ironiska generationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.