Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Svenbro och Lugn tar plats i Akademien

Jesper Svenbro och Kristina Lugn tar plats på Svenska akademiens två tomma stolar. - Jag känner mig glad, hedrad och omtumlad, säger Svenbro som nu flyttar tillbaka till Sverige efter 30 år i Paris.
Poeten och litteraturforskaren Jesper Svenbro tillhörde de heta kandidaterna i spekulationerna kring vem som ska ta de tomma stolarna i Svenska akademien. De ryktena hade även nått honom själv i Paris. Så han behövde ingen lång betänketid när akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl ringde på torsdagskvällen och erbjöd honom stol nummer åtta. Svenbro efterträder akademiledamoten Östen Sjöstrand som avled i våras.
- Det innebär att jag har fått en anledning att flytta tillbaka till Sverige. Utan yttre anledning hade jag kanske fastnat, för jag har redan bott här i 30 år, säger Jesper Svenbro som är född 1944 och uppvuxen i Landskrona.
Han är en lyriker som gett ut ett tiotal essä- och diktsamlingar, den senaste är Himlen och andra upptäckter som gavs ut förra året. Han är också litteraturforskare med specialkunskap om antikens Grekland och är anställd vid ett forskningscentrum i Paris. Det är ett åtagande som tar ett tag att avsluta, säger Jesper Svenbro som räknar med att flytta till Sverige om ett eller två år.
- Jag har odlat min svenskhet i skymundan under många år, så det ska bli roligt att så småningom komma tillbaka, säger han.
Med utnämningen följer åtaganden, bland annat förväntas akademiens ledamöter att delta i sammanträdena varje torsdag.
- Jag hoppas att författarskapet blir relativt oberoende, men det vet jag inte, säger Jesper Svenbro.
Han tillträder vid en högtidlig ceremoni den 20 december i år.
Då blir också poeten och dramatikern Kristina Lugn akademiledamot på stol nummer fjorton, även hon en av förhandstipsen. Hon efterträder författaren Lars Gyllensten, som också avled i våras. Kristina Lugn är född i Skövde 1948 och har sedan debuten 1972 gett ut ett tiotal diktsamlingar, senast Hej då, ha det så bra! från 2003. Hon bor i Stockholm där hon sedan flera år driver Teater Brunnsgatan fyra.
- Jag ska försöka att göra ett bra arbete. Mina stora intressen är ju faktiskt litteratur, teater och kultur, och Akademien är en enastående möjlighet att få arbeta inom de här områdena, att få påverka dem. I den tid vi lever i har Svenska Akademien har en jätteviktig uppgift. Genom sin klassikerutgivning och sina priser kan Akademien ha en viktig folkbildande funktion. Det är så jag tänker, säger hon till TT Spektra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.